Κροατία: Υπουργοί επισκέφτηκαν κλαμπ που ανήκει σε άτομο που είναι ύποπτο για διαφθορά εν αγνοία του Πρωθυπουργού

Κροατία: Υπουργοί επισκέφτηκαν κλαμπ που ανήκει σε άτομο που είναι ύποπτο για διαφθορά εν αγνοία του Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković δήλωσε την Παρασκευή απογοητευμένος από τους τρεις υπουργούς του που είχαν επισκεφθεί τη λέσχη του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της JANAF, Dragan Kovačević, κατά τη διάρκεια του lockdown, όταν όλα τα μπαρ ήταν κλειστά και στους πολίτες δίνονταν οδηγίες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις.

“Πιστεύω το ίδιο με εσένα. Πιστεύεις ότι είμαι ενθουσιασμένος; Πρέπει να ρωτήσεις λίγο περισσότερο για το ποιος ήταν εκεί και πότε. Δεν ξέρω, αλλά το εξετάζεις”, απάντησε ο Plenković σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ).

Ερωτηθείς αν το θεωρούσε πρόβλημα ότι οι υπουργοί του είχαν πάει στο κλαμπ κατά τη διάρκεια του Lockdown, είπε ότι υπήρχαν και ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι, που συχνάζουν στο μέρος.

“Ρώτησα όλους τους υπουργούς μου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τρεις από αυτούς είπαν ότι ήταν εκεί. Το είπαν επίσης δημόσια, που ήταν η πρώτη φορά που το άκουσα. Γιατί νομίζετε ότι εγώ ως πρωθυπουργός πρέπει να γνωρίζω το πού κάποιος από αυτούς τρώει μεσημεριανό ή το δείπνο του, με ποιον συναναστρέφονται. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, είναι άτοπο”, είπε ο Plenković.

Είπε στον Τύπο να ρωτήσουν τους υπουργούς Tomislav Ćorić, Oleg Butković και Josip Aladrović για να τους ζητήσουν να εξηγήσουν γιατί πήγαν εκεί, σημειώνοντας ότι δεν γνώριζε και ότι αυτό δεν ήταν κάτι που πρέπει να γνωρίζει.

Πρόσθεσε ότι πρέπει επίσης να ρωτήσουν την κρατική επιθεώρηση γιατί δεν έκαναν έλεγχο στο κλαμπ, αναφέρει το HINA. “Από ότι είδα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είπαν ότι δεν πήγαν εκεί επειδή το μέρος αυτό δεν είναι εγγεγραμμένο ως κατάστημα εστίασης”.

“Αυτό που είναι πολύ σημαντικό σε όλη αυτή την ιστορία είναι η έκπληξη του προέδρου και ορισμένων από τους πρώην προέδρους που αναφέρθηκαν από κάποιες εφημερίδες χθες ως εμπειρογνώμονες. Αυτό πιστεύω είναι μία νέα εφεύρεση και πολύ πιο σοβαρό από εκείνους που εκπλήσσονται ότι η κυβέρνηση , το Γραφείο του Εισαγγελέα, το USKOK και η αστυνομία ενεργούν σύμφωνα με το νόμο”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το θέμα εδώ είναι ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων σε τρεις κλάδους της κυβέρνησης και η συμμόρφωση με το νόμο. “Αυτό είναι σημαντικό, φυσικά, μαζί με υποψίες διαφθοράς”.

Ζητούμενος να σχολιάσει την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή για να εξετάσει την επιρροή του εκτελεστικού τμήματος στο έργο των ανεξάρτητων δικαστικών θεσμών, ο Plenković είπε ότι δεν χρειάζεται μια εξεταστική επιτροπή για να καταλάβει “ποιος εκπλήσσεται από αυτό». Είπε ότι μόλις η αντιπολίτευση αποφασίσει για το ακριβές πεδίο εφαρμογής αυτής της επιτροπής, το HDZ και οι συνεργάτες του συνασπισμού θα εξετάσουν την πρόταση./ibna