Η Σλοβενία ​​υποστηρίζει τη Βόρεια Μακεδονία στο δρόμο της προς την ΕΕ, λέει ο Pahor

Η Σλοβενία ​​υποστηρίζει τη Βόρεια Μακεδονία στο δρόμο της προς την ΕΕ, λέει ο Pahor

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, Borut Pahor, βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Μετά την υποδοχή με στρατιωτικές τιμές στα Σκόπια, ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Borut Pahor και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski πραγματοποίησαν μακρόχρονη και φιλική συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο. Ακολούθησαν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Δημοκρατίας της Σλοβενίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Η συνάντηση αποτελεί μια συνέχεια του τακτικού και φιλικού διαλόγου σε προεδρικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι Πρόεδροι Pahor και Pendarovski επιβεβαίωσαν τις εξαιρετικές και φιλικές σχέσεις. Εκτίμησαν ότι η Δημοκρατία της Σλοβενίας και η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι σύμμαχοι και στενοί φίλοι. Ο Πρόεδρος Pendarovski ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Pahor για την υλική και οικονομική βοήθεια της Δημοκρατίας της Σλοβενίας για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Pahor επανέλαβε την υποστήριξη της Σλοβενίας προς τη Βόρεια Μακεδονία στο δρόμο της προς ένταξη στην ΕΕ. Οι δύο πρόεδροι έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην περιφερειακή συνεργασία και την κατάσταση στην περιοχή.

Στη συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος Pendarovski αξιολόγησε την επίσκεψη του Προέδρου Pahor ως εξαιρετικά σημαντική. Είπε ότι βλέπει τη Σλοβενία ​​ως στενό σύμμαχο τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στις προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Pahor για την μέχρι τώρα υποστήριξή του και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το μέλλον της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων έγκειται στην ένταξη των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών της Σλοβενίας και της Βόρειας Μακεδονίας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και επαίνεσε πολιτιστικά προγράμματα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Pahor από τη μεριά του επιβεβαίωσε στα ΜΜΕ ότι η Δημοκρατία της Σλοβενίας και η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι φίλοι και σύμμαχοι. “Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια στιγμή που και οι δύο χώρες θεωρούν πολύ σημαντική για τη Βόρεια Μακεδονία, την περιοχή και την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο Πρόεδρος Παχόρ, προσθέτοντας ότι μετά από έναν μακρύ αποκλεισμό από την Ελλάδα, πολιτικοί και από τις δύο χώρες κατάφεραν να βρουν έναν συμβιβασμό που επέτρεψε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

“Η επίσκεψή μου σήμερα δεν είναι τυχαία. Ως πρόεδρος μιας από τις χώρες της ΕΕ, θα ήθελα να τονίσω ότι τώρα είναι η σωστή ευκαιρία να μην καθυστερήσει η σύγκληση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης”, δήλωσε ο πρόεδρος, εξηγώντας ότι κατανοεί τις ανησυχίες ορισμένων χωρών, αλλά ότι όλα πρέπει να γίνουν χωρίς καθυστέρηση.

“Η Σλοβενία ​​έχει δεσμευτεί να συμπεριλάβει όλες τις χώρες στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση. Αλλά, είμαι εδώ σήμερα για να υπενθυμίσω στην Ευρωπαϊκή Ένωση το μέλλον μιας χώρας. Δεν θα ήταν αξιόπιστο εάν, τώρα που η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας έχει εκπληρώσει τις απαιτήσεις της ΕΕ, αναζητούνταν λόγοι για να μην τηρήσει τις υποσχέσεις της. Ως μεγάλος υποστηρικτής της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια και ένας Ευρωπαίος με αυτοπεποίθηση, λέω: «Αυτή είναι μια ευκαιρία που η ΕΕ δεν πρέπει να χάσει»”, κατέληξε ο Σλοβένος πρόεδρος.

Ο Pahor κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Goce Delčev, ενώ υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Zoran Zaev. Ο Pahor ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψή του αύριο./ibna