Κοσσυφοπέδιο: Θετικός ο Hoti στην πρόταση Grenell να ονομαστεί η λίμνη Ujman σε Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump

Κοσσυφοπέδιο: Θετικός ο Hoti στην πρόταση Grenell να ονομαστεί η λίμνη Ujman σε Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Avdullah Hoti, επιβεβαίωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, πρέσβης Richard Grenell, πρότεινε ως νέα ονομασία της λίμνης Ujman στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, το Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.

Ο Hoti σε ανάρτηση του στο Facebook είπε ότι χαιρέτισε την ιδέα, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τον εξαιρετικό του ρόλο στην επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας για την οικονομική εξομάλυνση, η οποία, όπως είπε ο Hoti, είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια τελική πολιτική συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ των δύο χωρών.

«Ως φόρος τιμής για τον αποφασιστικό ρόλο τους για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την αναγνώριση της κρατικής οντότητας του Κοσσυφοπεδίου σε όλο τον κόσμο, έχουμε ονομάσει τις καλύτερες λεωφόρους μας με ονόματα των πιο διακεκριμένων προσωπικοτήτων των ΗΠΑ, όπως: οι Πρόεδροι Clinton και George Bush, o γερουσιαστής Bob Dole, η Υπουργός Εξωτερικών Madeleine Albright και άλλοι», δήλωσε ο Hoti, προσθέτοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο και οι πολίτες του θα είναι για πάντα ευγνώμονες σε αυτήν την ιδιαίτερη και αιώνια φιλία.

«Είναι παράδοση και πολιτισμός μας να τιμούμε τον Φίλο! Αυτή είναι μια ευγενής παράδοση των προγόνων μας που θα τιμούμε πάντα» έγραψε ο Hoti.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία κατέληξαν σε συμφωνία στο Λευκό Οίκο σχετικά με την οικονομική εξομάλυνση των δυο χωρών, με την παρουσία από τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Trump. Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι και οι δύο χώρες συμφωνούν να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για μια μελέτη σκοπιμότητας με σκοπό την κοινή χρήση της αμφισβητούμενης λίμνης Ujman, την οποία οι Σέρβοι ονομάζουν ως Gazivoda.

Η λίμνη Ujman / Gazivoda βρίσκεται ως επί το πλείστον στο βόρειο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, αλλά σχεδόν το 20% είναι μέρος του εδάφους της Σερβίας. Αυτή η τεχνητή λίμνη δημιουργήθηκε πριν από δεκαετίες από την εταιρεία “Iber Lepenci”, όταν το Κοσσυφοπέδιο ήταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας. Μετά το τέλος του πολέμου το 1999, υπήρξε μεγάλη ένταση σχετικά με τη λίμνη, καθώς το Κοσσυφοπέδιο την θεωρεί ιδιοκτησία της, ενώ η Σερβία ισχυρίζεται ότι ανήκει στη Σερβία./ibna