Ινστιτούτο Πρεσπών: Η πολιτική παρουσία της Βουλγαρίας στην Βόρεια Μακεδονία αυξάνεται

Ινστιτούτο Πρεσπών: Η πολιτική παρουσία της Βουλγαρίας στην Βόρεια Μακεδονία αυξάνεται

Το Ινστιτούτο Πρεσπών δημοσίευσε μια έρευνα σχετικά με τη διεθνή παρουσία στην Βόρεια Μακεδονία πέρυσι, σε σύγκριση με το 2009 και το 2010, η οποία είναι η πρώτη του είδους της και δείχνει τον αντίκτυπο της εξωτερικής πολιτικής και της θέσης της χώρας στη γεωπολιτική.

Η έρευνα αξιολογεί την οικονομική, πολιτική και άλλες παραμέτρους στην ήπια παρουσία χωρών στη Βόρεια Μακεδονία, που μετριέται από το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων, των ξένων αποστολών, των επισκέψεων, της στρατιωτικής και διμερούς συνεργασίας, του εμπορίου, των επενδύσεων, της βοήθειας, του πολιτισμού, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, του τουρισμού, της τεχνολογίας και άλλων παρουσιών. Η μέτρηση καλύπτει 24 χώρες, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην ΕΕ και τη γειτονιά, έως την Κίνα. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η παρουσία της Τουρκίας στην Βόρεια Μακεδονία είναι σταθερή, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στη χώρα αυτή, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν στην κορυφή και η παρουσία της Βουλγαρίας ενισχύεται σοβαρά.

Ο κατάλογος των δέκα χωρών με την πιο έντονη παρουσία δείχνει ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μια γεωπολιτικά ελκυστική χώρα. Η κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ είναι ορατή και η ίδια η Ένωση θεωρείται ως ο μεγαλύτερος φίλος της χώρας από το ένα πέμπτο των πολιτών. Η παρουσία των γειτόνων είναι επίσης σημαντική, διότι τρεις από τις πέντε γειτονικές χώρες περιλαμβάνονται στη λίστα των δέκα χωρών με την πιο έντονη παρουσία στην Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Βουλγαρία και Αλβανία.

Γενικά, οι δυτικές χώρες έχουν κυρίαρχη παρουσία στη χώρα και από τις δέκα χώρες μόνο τρεις δεν είναι μέλη της ΕΕ, Τουρκία, Σερβία και Αλβανία, μία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, τέσσερις δεν συγκαταλέγονται στις 50 πιο δημοκρατικές χώρες και μία από αυτές, η Τουρκία, βρίσκεται στα όρια της απολυταρχίας. Από την άλλη πλευρά, δύο από τις πιο πολιτικά παρούσες χώρες είναι επίσης μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η παρουσία της Ρωσίας και της Κίνας, σύμφωνα με την έρευνα, είναι πολύ κάτω από το επίπεδο άλλων παγκόσμιων διεθνών παραγόντων, με τη δεύτερη χώρα να είναι ακόμη 15η στον δείκτη παρουσίας.

Η οικονομική έρευνα δείχνει ότι τη μεγαλύτερη παρουσία έχει η Γερμανία, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία είναι επίσης στις πρώτες πέντε. Αλλά αν κοιτάξετε τα δεδομένα με τις δέκα χώρες με πιο έντονη παρουσία, μπορείτε να δείτε ότι οι οικονομικοί δεσμοί είναι ισχυρότεροι με τους γείτονες, καθώς τρεις από αυτούς είναι στη λίστα Βουλγαρία, Σερβία και Ελλάδα. Επίσης, οι ανεπτυγμένες δυτικές δημοκρατίες είναι σημαντικοί οικονομικοί εταίροι και επενδυτές στη Βόρεια Μακεδονία, και εκτός αυτών η Τουρκία είναι ο πιο σοβαρός οικονομικός μας εταίρος.

Στην πολιτική, πέρυσι τη μεγαλύτερη παρουσία είχε η Βουλγαρία, ακολουθούμενη από την Τουρκία και τη Σλοβενία. Οι πέντε πρώτες συμπληρώνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, ενώ στην πρώτη δεκάδα εμφανίζονται τόσο η Ρωσία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά. Η εκτίμηση είναι ότι η παρουσία της Βουλγαρίας είναι τόσο υψηλή λόγω της Συμφωνίας Συνεργασίας και Φιλίας και της προεδρίας της ΕΕ./ibna