Βουλγαρία: Στο 80% η μείωση των τουριστών

Βουλγαρία: Στο 80% η μείωση των τουριστών

Το 80% αγγίζει η μείωση των τουριστών στη Βουλγαρία κατά τη θερινή περίοδο σύμφωνα με τη διευθύνουσα Σύμβουλο του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού Polina Karastoyanova, ενώ περίπου το 30% αυτών που απασχολούνται στον τομέα έχουν χάσει τις δουλειές τους.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε για την απερχόμενη θερινή περίοδο είναι ότι ήταν η πιο δύσκολη, αλλά και απολύτως ασυνήθιστη για τη βουλγαρική, ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία. Όσον αφορά τη βουλγαρική αγορά, έχουν καταβληθεί πολλές προσπάθειες τόσο από τον τουριστικό τομέα όσο και την κυβέρνηση» δήλωσε σε εκπομπή της NOVA TV η Polina Karastoyanova.

Οι προβλέψεις δείχνουν απώλεια τουριστών από την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο περίπου στο 80%. «Αυτά τα δεδομένα ισχύουν όχι μόνο για τη Βουλγαρία, αλλά και για τους ανταγωνιστικούς μας προορισμούς», η Karastoyanova.

Όπως εξήγησε αυτή τη στιγμή δυο σχέδια βρίσκονται παράλληλα υπό επεξεργασία. «Ένα σχέδιο δράσης είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της επερχόμενης χειμερινής περιόδου και της θερινής περιόδου το 2021. Το πρόβλημα των πιθανών πτωχεύσεων και η αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων, μπορεί σε κάποιο σημείο να αποδειχθεί ότι ο τραπεζικός τομέας είναι ο ιδιοκτήτης του τουρισμού. Αυτή είναι μια πολύ κακή προοπτική», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος.

Η Karastoyanova ήταν κατηγορηματική ότι μετά το COVID-19 ο βουλγαρικός τουριστικός τομέας δεν θα μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει με τον ίδιο τρόπο μέχρι τώρα. «Το κράτος πρέπει να εισέλθει ως επενδυτής και να εκπονήσει ένα γενικό σχέδιο για την ανάπτυξη των υποδομών, που εξασφαλίζουν την πρόσβαση στους τουριστικούς χώρους».

Σύμφωνα με την ίδια, έχουν διατηρηθεί οι περισσότερες από τις θέσεις εργασίας στον τομέα. «Ήταν εφικτό με τα κοινωνικοοικονομικά μέτρα. Ωστόσο, σχεδόν το 25-30% των εργαζομένων έχασαν τις δουλειές τους στον τουριστικό τομέα λόγω της αδυναμίας λειτουργίας του», κατέληξε η Karastoyanova./ibna