Η Β-Ε υιοθέτησε αναθεωρημένη στρατηγική για περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου

Η Β-Ε υιοθέτησε αναθεωρημένη στρατηγική για περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου

Το Συμβούλιο Υπουργών υιοθέτησε μια αναθεωρημένη στρατηγική για τις υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου σε έκτακτη σύνοδο την Πέμπτη, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης στο Συμβούλιο Υπουργών, Josip Grubeša.

Η αναθεωρημένη στρατηγική που πρότεινε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Συμβούλιο Υπουργών και ψηφίστηκε στο δεύτερο γύρο, εγκρίθηκε ομόφωνα.

Ο Grubeša υπενθύμισε ότι η Αναθεωρημένη Στρατηγική υιοθετήθηκε δύο χρόνια μετά την ανάπτυξή της και ότι το εμπόδιο ήταν μια προσθήκη σε αυτό το έγγραφο για δύο χρόνια.

“Όλο αυτό το διάστημα, δεν ζητούσα να γίνουν τροποποιήσεις, ούτε καν πρόσθετα κόμματα, ωστόσο, οι πολιτικοί εκπρόσωποι που συμμετείχαν στην κυβέρνηση ζήτησαν τον σαφέστερο ορισμό της, τον οποίο κάναμε μέσω του παραρτήματος Β”, δήλωσε ο Grubeša στον Τύπο.

Τονίζοντας ότι αυτή η τροποποίηση στην Αναθεωρημένη Στρατηγική δεν είναι εκτεταμένη, ο Grubeša διευκρινίζει ότι ορίζει το αίτημα του Εισαγγελέα της Β-Ε για υποβολή στατιστικών στοιχείων εντός 90 ημερών σχετικά με τον αριθμό των καταδικασθέντων, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον η απόφαση είναι αθωωτική ή καταδικαστική.

Πρόσθεσε ότι το Παράρτημα Β απαιτεί από την Εισαγγελία της Β-Ε να υποβάλει τον αριθμό των προσώπων των οποίων οι υποθέσεις είναι σε προσφυγή, τον αριθμό εκείνων που αναμένουν την πρωτοβάθμια απόφαση, καθώς και τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται υπό έρευνα και αυτών κατά των οποίων η έρευνα ανασταλεί, και τον αριθμό των προσώπων κατά των οποίων δεν έχει κινηθεί διαδικασία, δηλαδή που δεν έχουν ακόμη τεθεί σε διαδικασία από το 2004.

“Ένα άλλο γεγονός που καθορίζει τη Στρατηγική πιο στενά είναι το εποπτικό όργανο που μειώσαμε με αυτό το παράρτημα και εισήγαγε το θεσμικό όργανο του Δικαστηρίου και της Εισαγγελίας της Β-Ε και διεθνείς εκπροσώπους ως παρατηρητές χωρίς δικαίωμα ψήφου”, δήλωσε ο Grubeša, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να υποβάλει τη σύνθεση αυτού του οργάνου στο Συμβούλιο των Υπουργών εντός 30 ημερών.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι αυτό το παράρτημα ορίζει επίσης την περιφερειακή συνεργασία, η οποία περιλαμβάνει τη συνεργασία με το δικαστήριο και την εισαγγελία στη Χάγη.

“Δυστυχώς, έχουμε πολλές υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου σε διάφορες φάσεις. Αυτή η στρατηγική θα επιτρέψει στην Εισαγγελία της Β-Ε να διασπείρει ευκολότερα λιγότερο περίπλοκες υποθέσεις σε χαμηλότερα επίπεδα, ώστε να ολοκληρώσουν την επεξεργασία των εγκλημάτων πολέμου το συντομότερο δυνατόν”, τόνισε ο Grubeša.

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι η αναθεωρημένη στρατηγική είναι μία από τις 14 και αργότερα μία από τις οκτώ προτεραιότητες που έχει θέσει η ΕΕ για τη Β-Ε στο δρόμο της προς την Ένωση. “Με αυτό, ξεκλειδώσαμε και δείξαμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία δικαστικής μεταρρύθμισης στη Β-Ε”, δήλωσε ο Grubeša./ibna