Ρουμανία: Ανοίγει το δρόμο για τη χρηματοδότηση κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  

Ρουμανία: Ανοίγει το δρόμο για τη χρηματοδότηση κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  

To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε χθες 23 Σεπτεμβρίου, ευνοϊκή απόφαση σχετικά με το εάν οι μηχανισμοί χρηματοδότησης του σχεδίου κατασκευής νέου πυρηνικού εργοστασίου στο Hinkley Point C της Μεγάλης Βρετανίας, είναι σύμφωνοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το σύμφωνο EURATOM. Προηγήθηκε προσφυγή της Αυστρίας εναντίον της υλοποίησης του σχεδίου.

Η απόφαση αυτή, σημαίνει ότι για την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων, το κράτος μπορεί να συμβάλει με μηχανισμούς στήριξης. Η απόφαση μπορεί να έχει επιπτώσεις και στη Ρουμανία, συγκεκριμένα όσον αφορά στην κατασκευή των αντιδραστήρων 3 και 4 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Cernavoda.

Το Ρουμανικό Ατομικό Φόρουμ (ROMATOM) χαιρέτισε την απόφαση, θεωρώντας το μήνυμα στήριξης της ανάπτυξης νέων πυρηνικών μονάδων.

To 2014 η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε μηχανισμούς χρηματοδότησης για τα νέα πυρηνικά project της χώρας, μεταξύ των οποίων ένα είδος επιχορηγήσεων το διάστημα που οι τιμές είναι χαμηλές, καθώς επίσης, και κρατικές εγγυήσεις. Η Αυστρία προσέφυγε κατά του project και των μηχανισμών χρηματοδότησής του, όμως η προσφυγή απερρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΕΔ), αρχικά το 2018 και εκ νέου το 2020.

Kατά τη ROMATOM, η απόφαση του ΕΔ επιβεβαιώνει, τη συμβατότητα με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς, σύμφωνα με το αρ 107 παρ 3 c του ΤFEU, το δικαίωμα κάθε κράτους μέλους “να επιλέγει διάφορες ενεργειακές πηγές και τη γενική δομή του ανεφοδιασμού του με ενέργεια” και τέλος με την απουσία ειδικών κανόνων στο Σύμφωνο Euratom, οι κανόνες του TFEU που αφορούν στις κρατικές ενισχύσεις εφαρμόζονται στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Οι κανονισμοί χρηματοδότησης των πυρηνικών μονάδων που προβλέπονται στο  TFEU λαμβάνουν άλλωστε υπόψη και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ο πρόεδρος της ROMATOM, Lucian Rusu, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεδομένων των στόχων που καθιερώθηκαν με το νέο ευρωπαϊκό Green Deal, πολλά κράτη μέλη αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά στη διασφάλιση μιας μελλοντικής ενεργειακής “βεντάλιας” με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, και η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι μια σημαντική συνιστώσα της σήμερα και στο μέλλον.

Στη Ρουμανία, η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 18% της εσωτερικής παραγωγής και το 33% της συνολικής καθαρής ενέργειας, και ως τομέας απασχολεί 11.000 εργαζόμενους στην παραγωγή, έρευνα,  μηχανική, παραγωγή εξοπλισμού, καινοτομία και εκπαίδευση και εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει τις 19.000 εάν δρομολογηθούν νέα πυρηνικά project.

O επίτιμος πρόεδρος της ROMATOM, Teodor Chirica, τόνισε ότι για τη Ρουμανία η ανάπτυξη νέων πυρηνικών capacities περιλαμβάνεται σε όλα τα σενάρια της Ενεργειακής Στρατηγικής της χώρας έως το 2030, με προοπτικές για το 2050, καθώς και στο Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο του τομέα Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών (PNIESC) 2021-2030. Για τον λόγο αυτόν, είπε, «εκτιμούμε τη σημασία της πυρηνικής επιλογής για τη χώρα μας, ευθυγραμμιζόμενοι με τη θέση των φιλοπυρηνικών ευρωπαϊκών κρατών».

Αυτό το διάστημα η Ρουμανία αναζητεί εταίρους για την κατασκευή των αντιδραστήρων 3 και 4 στην Cernavoda. Οι μέτοχοι της Nuclearelectrica απέρριψαν την πρόταση της China General Nuclear Power Corporation (μετά από συνομιλίες πέντε ετών) και έλαβαν -κατόπιν κυβερνητικού αιτήματος- την απόφαση διακοπής των διαπραγματεύσεων με την κινεζική πλευρά στη Γενική Συνέλευση της 12ης Ιουνίου 2020.

Δηλώσεις στην κατεύθυνση τερματισμού της προοπτικής συνεργασίας με τους Κινέζους έκανε τον Ιανουάριο ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban και στη συνέχεια ο Υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Επιχειρηματικού περιβάλλοντος, Virgil Popescu, ο οποίος ανέφερε ότι «του φαίνεται φυσιολογικό τέτοιου είδους στρατηγικές επενδύσεις να πραγματοποιούνται με ΝΑΤΟϊκούς εταίρους».

Η κινεζική  China General Nuclear Power Corporation κατηγορήθηκε το 2016, από την αμερικανική κυβέρνηση, για πυρηνική κατασκοπία./ibna