Δυνατότητα ανάκαμψης της σλοβένικης οικονομίας έως το 2022 – IMAD

Δυνατότητα ανάκαμψης της σλοβένικης οικονομίας έως το 2022 – IMAD

Αντί για συρρίκνωση 7,6% σε ετήσιο επίπεδο που προβλέπεται το καλοκαίρι, η μακροοικονομική πρόβλεψη της σλοβενικής κυβέρνησης IMAD (Το Ινστιτούτο Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Σλοβενίας) αναμένει τώρα ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,7% για αυτό το έτος.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Στην φθινοπωρινή πρόβλεψη, που κυκλοφόρησε χθες, το IMAD δήλωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να φτάσει τα επίπεδα πριν από την πανδημία έως το 2022, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown που θα επηρεάσει ορισμένες δραστηριότητες.

«Εάν αυτό συμβεί φέτος, η συρρίκνωση θα επιταχυνθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι πτωχεύσεις και η υψηλότερη ανεργία θα επιβραδύνουν την ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο διευθυντής του IMAD Maja Bednaš.

Η αναβάθμιση της προβολής του ΑΕΠ υποστηρίζεται από ευνοϊκότερες προβλέψεις στους κύριους εμπορικούς εταίρους της Σλοβενίας, την έγκριση της συμφωνίας ανάκαμψης της ΕΕ και τη βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης από το Μάιο έως τον Ιούλιο.

Η οικονομική δραστηριότητα έχει ήδη αυξηθεί, αλλά το IMAD προειδοποιεί ότι δεν θα είναι η ίδια μεταξύ των βιομηχανιών.

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αναμένεται να συρρικνωθούν με διψήφιο ρυθμό φέτος, προτού ανακάμψουν με ρυθμό λίγο κάτω από 10% το 2021 και ελαφρώς κάτω από 7% το 2022.

Οι ιδιωτικές δαπάνες αναμένεται να μειωθούν κατά 6,6% φέτος και να αυξηθούν κατά 4,7% το 2021 και 3% το 2022.

Το ποσοστό ανεργίας, που αναμένεται να φθάσει το 9,1% φέτος, αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά το 2021 πριν μειωθεί στο 8,5% το 2022.

Οι ακαθάριστοι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν σε ολόκληρη την τριετή περίοδο.

Και ενώ υπογραμμίζει ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, το IMAD είπε ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να επιταχυνθεί πέρα ​​από τις τρέχουσες προβλέψεις σε περίπτωση που ένα εμβόλιο χρησιμοποιηθεί ευρέως ή ο νέος κορωνοϊός περιοριστεί με βιώσιμο τρόπο με άλλο τρόπο.

Το IMAD υποθέτει ότι τα μέτρα τόνωσης στη Σλοβενία ​​«μείωσαν σημαντικά» τις συνέπειες της πανδημίας. Χωρίς αυτά, η συρρίκνωση θα ήταν βαθύτερη κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες.

Η σλοβενική οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5,1% το επόμενο έτος και κατά 3,7% το 2022, καθώς όλα τα στοιχεία του ΑΕΠ αναμένεται να ανακάμψουν, ενώ οι κρατικές δαπάνες μειώνονται.

Οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, οι εισαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να επιστρέψουν στα προ-κρίσης επίπεδα πριν από το 2022.

Η κυβέρνηση ενημερώθηκε για την πρόβλεψη κατά τη συνεδρία της Τετάρτης και θα συμπεριλάβει τις προβλέψεις στα σχέδια προϋπολογισμού της για τα επόμενα δύο χρόνια./ibna