Μαυροβούνιο: Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υποστηρίζει τον Krivokapić για εντολοδόχο πρωθυπουργό

Μαυροβούνιο: Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υποστηρίζει τον Krivokapić για εντολοδόχο πρωθυπουργό

Όλοι οι βουλευτές της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο Kοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκριναν τον αρχηγό του συνασπισμού “Για το μέλλον του Μαυροβουνίου” Zdravko Krivokapić για τη θέση του εντολοδόχου πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, όπως ανακοίνωσαν το Δημοκρατικό Μέτωπο, Δημοκρατικό Μαυροβούνιο και το Κίνημα Πολιτών URA. Οι βουλευτές της Συνέλευσης του Μαυροβουνίου πρέπει να ψηφίσουν την πρόταση αυτή, αφού επιβεβαιώσουν το διορισμό του Aleksa Bečić ως Προέδρου της Συνέλευσης.

Η σημερινή συστατική συνέλευση του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου προεδρεύθηκε από τον παλαιότερο βουλευτή Miodrag Lekić, ενώ επαληθεύτηκαν οι εντολές 81 βουλευτών. Ορισμένα μέλη του Δημοκρατικού Μετώπου δε συμμετείχαν στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Ο Πρόεδρος Milo Đukanović δεν ήταν παρών στη σύνοδο.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δημοσίευσαν φωτογραφίες του εγγράφου με υπογραφές και αίτημα προς τον Πρόεδρο Milo Đukanović να διορίσει τον Krivokapić πρωθυπουργό.

Νωρίτερα, το Δημοκρατικό Μέτωπο πρότεινε ο αρχηγός του συνασπισμού «Ειρήνη το Έθνος μας» Aleksa Bečić να οριστεί πρόεδρος της Συνέλευσης και ο Krivokapić υποψήφιος πρωθυπουργός της μελλοντικής κυβέρνησης.

«Δεν ενδιαφερόμαστε για πολυθρόνες, ενδιαφερόμαστε μόνο για το μέλλον του Μαυροβουνίου και του λαού του», δήλωσε ο βουλευτής του DF Milan Knezevic στη σημερινή συστατική σύνοδο της Συνέλευσης.

Ο αρχηγός του συνασπισμού «Μαύρο και Λευκό», Dritan Abazović, δήλωσε ότι η πρόταση του DF ήταν απολύτως αποδεκτή για αυτόν τον συνασπισμό και είπε ότι θα παραμείνει «άνθρωπος που τιμά το λόγο του».

Όταν ρωτήθηκε εάν θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση ειδικών, ο Krivokapić απάντησε ότι η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες παραχωρήσεις.

«Η πρώτη αρχή της δράσης της νέας κυβέρνησης θα είναι η οργάνωση του κράτους – δεν θα εκδικηθούμε και κανένα ενδιαφέρον δεν είναι σημαντικό εκτός από τα συμφέροντα των πολιτών», δήλωσε ο Krivokapić, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στη Συνέλευση.

Είπε ότι η δημοκρατική αλλαγή της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Μαυροβούνιο στις εκλογές της 30ης Αυγούστου και ότι δεν ήθελε να «κανείς να βγει ηττημένος».

«Αν κάποιος πιστεύει ότι η ελευθερία που έχει είναι μικρή, τότε δεν ξέρω τι είναι μεγάλο. Το Μαυροβούνιο είναι μια χώρα που ανήκει σε όλους μας. Το συμφέρον του λαού είναι σημαντικό, αλλά όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε … Εμείς πρέπει να οικοδομήσουμε το Μαυροβούνιο, το οποίο θα είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για όλους στην περιοχή. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη και απλή», δήλωσε ο Krivokapić.

Η υποχρέωση της νέας κυβέρνησης είναι να κάνει το Μαυροβούνιο να μοιάζει με το Λουξεμβούργο, το οποίο έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά, είπε. /ibna