Β-Ε: «Χρειαζόμαστε τη FRONTEX!» δηλώνει ο διευθυντής της Συνοριοφυλακής

Β-Ε: «Χρειαζόμαστε τη FRONTEX!» δηλώνει ο διευθυντής της Συνοριοφυλακής

Ο Διευθυντής της Συνοριoφυλακής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Zoran Galić δήλωσε ότι θα αισθάνεται λιγότερη πίεση από την παράνομη μετανάστευση μέσω του ιδρύματος FRONTEX BiH.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Σημείο Διέλευσης Συνόρων του Karakaj στο Zvornik, στην οποία παρέστησαν ο Υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Selmo Cikotić και η ηγεσία της Συνοριακής Αστυνομίας της Β-Ε με επικεφαλής τον Διευθυντή Zoran Galić, μαζί με εκπροσώπους της EUFOR.

«Η Β-Ε βρίσκεται στην οδό των μεταναστών και αυτό, δυστυχώς, που μπορεί να πει κανείς ότι είμαστε η τελευταία στάση. Για να διευκρινίσουμε, έχουμε μια κατάσταση όπου οι μετανάστες που προέρχονται από την ΕΕ, μέσω της Ελλάδας, διασχίζουν χώρες της ΕΕ πολύ εύκολα και εντός τριών έως πέντε μέρες καταφθάνουν στη Β-Ε. Από την άλλη πλευρά, προς την Κροατία, έχουμε μια χώρα που σφραγίζει τα σύνορά της τόσο καλά και τόσο σταθερά, που αυτοί οι μετανάστες δε διεισδύουν περεταίρω στην ΕΕ. Τώρα, προκύπτουν ερωτήματα όχι μόνο για την κατάσταση στη Β-Ε, αλλά και στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία, που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Ενδέχεται να είμαστε σε μειονεκτική θέση για να διασχίζουν αυτοί οι μετανάστες την ΕΕ με τόση ευκολία», δήλωσε ο Galić.

«Μέσω του ιδρύματος FRONTEX, αυτή η μεταναστευτική πίεση θα εξασθενούσε», τόνισε.

«Έχουμε διάφορες πληροφορίες, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να εξετάσουμε τη δυνατότητα υπογραφής συγκεκριμένης συμφωνίας με την FRONTEX, όχι για το ζήτημα των εγκατάστασης δυνάμεων της FRONTEX στα σύνορα της Β-Ε, αλλά για μια συγκεκριμένη περιοχή όπου η Β-Ε θα μπορούσε να επωφεληθεί από διάφορες επιλογές που θα παρέχονταν από τη FRONTEX Πρόκειται για μια παραίνεση στους πολιτικούς της Β-Ε να σκεφτούν και αυτή τη δυνατότητα. Θα καλλιεργούσε μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα για να ανταποκριθούμε καλύτερα σε αυτήν την κατάσταση», δήλωσε ο διευθυντής της Συνοριακής Αστυνομίας της Β-Ε.

Ανέφερε επίσης ότι η Προεδρία της Β-Ε πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο σε αυτό το θέμα.

«Χρειαζόμαστε αυτήν τη συνεργασία, είναι απαραίτητη. Η FRONTEX προσφέρει διάφορες ευκαιρίες, εκπαίδευση για τους αστυνομικούς μας, και θα είμαστε πιο λειτουργικοί και έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Εάν το κράτος δεν μπορεί να παράσχει ορισμένα χρήματα, θα ήταν πολύ σοφό να το κάνουμε μέσω της FRONTEX», προσέθεσε.

Τόνισε επίσης ότι η Συνοριοφυλακή δεν διαθέτει αρκετούς συνοριοφύλακες και ότι έχουν τη βοήθεια συναδέλφων από την Κρατική Υπηρεσία Ερευνών και Προστασίας και το Υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας Σρπσκα. Προσέθεσε ότι ανακατέταξαν τις αστυνομικές δυνάμεις τους όσο μπορούσαν, αλλά ορισμένοι περιορισμοί παραμένουν.

Ο Galić τόνισε ότι είναι απαραίτητο να αλλάξουν ορισμένοι κανονισμοί προκειμένου, όπως είπε, να καταστήσει την αστυνομική υπηρεσία διαθέσιμη για παγκόσμια φαινόμενα.

«Το βιβλίο τον κανονισμών για την εργασία στην αστυνομία είναι 20 ετών και δεν προέβλεπε τέτοια κατάσταση με τους μετανάστες», είπε. /ibna