Κροατία: Προβλέψεις για μικρότερη πτώση ΑΕΠ από τον Υπουργό Οικονομικών

Κροατία: Προβλέψεις για μικρότερη πτώση ΑΕΠ από τον Υπουργό Οικονομικών

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Κροατίας, Zdravko Marić, δήλωσε ότι ένα έγγραφο οικονομικής δημοσιονομικής πολιτικής αναμένεται να εγκριθεί κατά την κυβερνητική σύνοδο την Πέμπτη, αναφέροντας ότι πρόκειται για επικαιροποιημένες μακροοικονομικές προβλέψεις για το τρέχον έτος και για τα επόμενα τρία χρόνια.

«Όπως συνέβη τον Μάιο, όταν επήλθε εξισορρόπηση, οι συνθήκες είναι πραγματικά δύσκολες. Εν μέσω μιας κατάστασης όπου δεν έχει βρεθεί ακόμη εμβόλιο και είναι ακόμη δύσκολο να προβλεφθεί αυτό το επιδημιολογικό κομμάτι και το κομμάτι της δημόσιας υγείας, καθώς και ορισμένα άλλα πράγματα, καταφέρνουμε το καλύτερο που μπορούμε επί του παρόντος», είπε ο Marić μιλώντας στο Κροατικό ραδιόφωνο.

Προσέθεσε ότι «για φέτος, η αρχική μας πρόβλεψη σχετικά με την πτώση του ΑΕΠ θα βελτιωθεί μερικώς».

«Η συρρίκνωση πρέπει να είναι μικρότερη. Προβλέπουμε υποχώρηση περίπου οκτώ τοις εκατό για το 2020. Προβλέπουμε ανάπτυξη για το επόμενο έτος, αλλά χαμηλότερη από ό, τι είχαμε προβλέψει προηγουμένως, κυμαινόμενη γύρω στο 5 τοις εκατό», είπε.

Ο Marić προσέθεσε ότι ήταν πιθανό οι αναλυτές να προβλέψουν σημαντική μείωση και ταχεία ανάκαμψη

«Γρήγορα κατέστη σαφές ότι εξαρτάται από διάφορες καταστάσεις, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν αρνητικοί κίνδυνοι για αυτές τις προβλέψεις, ειδικά όσον αφορά το κομμάτι της υγείας και της επιδημιολογίας. Θα υπερβούμε το επίπεδο του ΑΕΠ του 2019 στα μέσα του 2023. Οι εξαγωγές υπηρεσιών θα καταγράψουν μια μικρή απόκλιση που σχετίζεται με τον τουρισμό», συνέχισε ο Marić.

Ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της φετινής σεζόν θα γίνουν αισθητές στο τέλος του ένατου μήνα.

«Ο έβδομος και ο όγδοος μήνας ήταν κάπως καλύτεροι, αλλά εξακολουθούμε να σημειώνουμε πτώση. Το λιανικό εμπόριο συνεχίζει να συμβαδίζει και αυτές οι μειώσεις είναι μονοψήφιες σε μηνιαία βάση, ο τομέας των κατασκευών κατέγραψε θετικό πρόσημο στο πρώτο εξάμηνο, το οποίο αντικατοπτρίστηκε στον προϋπολογισμός», κατέληξε ο Marić. /ibna