Σερβία: Πέντε θέματα συζητήθηκαν με την Αμερικανική αντιπροσωπεία, δήλωσε η Brnabić

Σερβία: Πέντε θέματα συζητήθηκαν με την Αμερικανική αντιπροσωπεία, δήλωσε η Brnabić

Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabic μιλώντας στο RTS, δήλωσε ότι ποτέ μια τόσο μεγάλη αμερικανική αντιπροσωπεία δεν επισκέφτηκε την Σερβία κι ότι τώρα όλα εξαρτώνται από τους ίδιους.  Συνεχίζοντας δήλωσε ότι συζητήθηκαν πέντε θέματα και ότι η άφιξη του DFC είναι ένα σαφές μήνυμα για το πόσο σταθερή είναι η Σερβία.

Η Ana Brnabić, τόνισε ότι μια πρόταση περιγράφει τα πάντα, και αυτό είναι μια νέα εποχή στις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και των ΗΠΑ.

«Αυτό συνοψίζεται καλύτερα από τη συμφωνία στην Ουάσιγκτον, την οποία διαπραγματεύτηκε πολύ καλά ο Πρόεδρος Vučić και η αντιπροσωπεία μας. Έχουμε την πρώτη τέτοια συμφωνία που υπογράφηκε μετά από 140 χρόνια μεταξύ της Σερβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ποτέ στο παρελθόν μια τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ δεν επισκέφτηκε τη Σερβία» είπε η Πρωθυπουργός της Σερβίας.

Όταν ρωτήθηκε αν πρόκειται για στενότερες σχέσεις, η Brnabic δήλωσε ότι είναι ασύγκριτα καλύτερες.

«Δεν θα έλεγα στενότερες σχέσεις, δεν θυμάμαι πότε υπήρξαν τέτοιες σχέσεις, πραγματικά δεν θυμάμαι τόσο στενές σχέσεις» επεσήμανε η Πρωθυπουργός.

«Χθες, πριν από τη συνάντηση, ο Adam Bohler είπε ότι η Σερβία κατάφερε να ενισχύσει την οικονομία και τον ιδιωτικό τομέα της τα τελευταία επτά χρόνια, έτσι ώστε σήμερα να υπάρχει μια ατμόσφαιρα και περιβάλλον στο οποίο το DFC μπορεί να έρθει και να επενδύσει» σημείωσε η Brnabic.

«Είναι ένα σαφές μήνυμα για το πόσο ισχυρότερη και πιο σταθερή είναι η Σερβία στα επτά χρόνια. Τώρα εξαρτάται από εμάς, και αυτό είναι πόσο γρήγορα οι εταιρείες μας θα είναι έτοιμες και θα έχουν ιδέες» σημείωσε η Brnabić.

Είπε ότι συζητήθηκαν πέντε θέματα, πρώτα απ ‘όλα έργα υποδομής όπου έχουμε έργα αξίας τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων η προτεραιότητα είναι ο αυτοκινητόδρομος Mira (Ειρήνη).

«Μιλάμε με την DFC για το Plocnik-Merdare και τον σιδηρόδρομο Nis-Kursumlija-Priluzje-Pristina. Υπάρχει επίσης ένα σύστημα εγγύησης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπου η DFC θα παρέχει δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια. Από την πλευρά μας, θα καλύψουμε αυτόν τον κίνδυνο της πρώτης απώλειας. Υπολογίσαμε ότι θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο όφελος από το δάνειο δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα παρέχεται από το DFC» δήλωσε η Πρωθυπουργός.

Ο τρίτος τομέας, προσθέτει, είναι οτιδήποτε σχετίζεται με την πρωτοβουλία της «Mini-Schengen» και το τέταρτο θέμα ήταν οι προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη.

«Στον γεωργικό τομέα, έχουμε υποστήριξη για την επιχειρηματικότητα των γυναικών και τους νέους αγρότες. Τώρα με την παρουσία του DFC έχουμε πρόσβαση σε απεριόριστα χρήματα. Πόσα θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από εμάς και τα έργα μας» είπε η Πρωθυπουργός.

Η χθεσινή συνάντηση, σημείωσε η Brnabic, αφορούσε κυρίως οικονομικά σημεία.

Ο πρέσβης Grenell το ανέφερε επίσης στη συνάντηση. Είπε ότι ο Πρόεδρος Trump όταν τον διόρισε ειδικό απεσταλμένο, του είπε να σκεφτεί διαφορετικά και να σκεφτεί την οικονομική εξομάλυνση. Αυτό συμβαδίζει με αυτό που ο Πρόεδρος Vučić προσπαθούσε να κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ας μιλήσουμε για το πώς ζουν οι άνθρωποι, ποιοι είναι οι μισθοί τους, πώς είναι τα σχολεία τους για παιδιά και, στη συνέχεια, μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες και να μιλήσουμε για την πολιτική με διαφορετικό τρόπο» επισήμανε Brnabić.

Όταν ρωτήθηκε για τη νέα κυβέρνηση, δήλωσε ότι ο πρόεδρος αποφασίζει για αυτό.

Η Πρωθυπουργός Ana Brnabić δήλωσε ότι η Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, θα λάβει απόφαση σχετικά με τη σύνθεση και την εντολή της νέας κυβέρνησης, και πρόσθεσε ότι μίλησε γι ‘αυτό μαζί του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα αν θα παραμείνω στη θέση του Πρωθυπουργού επειδή ο Πρόεδρος αποφασίζει για τον πρωθυπουργό. Το συζήτησα με τον Πρόεδρο, θα δούμε πώς θα πάνε όλα. Κανείς δεν κάθεται αδρανής, να δείτε πόση δουλειά γίνεται, πόσο δυναμική είναι η περίοδος και ο μήνας πίσω μας» είπε η Brnabić.

«Οι πολίτες δεν χάνουν τίποτα και έχουμε χρόνο έως τις 3 Νοεμβρίου για την κυβέρνηση, δεν καθόμαστε αδρανείς, πάνω από όλα, ο Πρόεδρος Vučić» δήλωσε η Brnabić./ibna