Τουρκία: Για την Ανατολική Μεσόγειο και την αποκλιμάκωση της έντασης συνομίλησαν Erdogan και Macron

Τουρκία: Για την Ανατολική Μεσόγειο και την αποκλιμάκωση της έντασης συνομίλησαν Erdogan και Macron

Οι Πρόεδροι Τουρκίας και Γαλλίας πραγματοποίησαν τηλεφωνική συνομιλία την Τρίτη και συζήτησαν για την Ανατολική Μεσόγειο, τους διμερείς δεσμούς και τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ανακοίνωση της, η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είπε στον Γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron ότι η Τουρκία υποστηρίζει το διάλογο και τη συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων.

Ο Erdogan, σύμφωνα με τη ανακοίνωση, τόνισε ότι η παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο λόγος για τις εντάσεις στην περιοχή.

Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι διπλωματικές ευκαιρίες και να εφαρμοστούν βιώσιμες διαπραγματευτικές διαδικασίες για τη μείωση των εντάσεων, προσθέτει η δήλωση.

Η Άγκυρα «θέλει να συζητήσει και να λύσει όλα τα προβλήματα που είναι στο τραπέζι», είπε.

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση, ο Erdogan αναμένει «εποικοδομητική» στάση από το Παρίσι ώστε να ευνοεί τη διαβούλευση και την επικοινωνία μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας μέσω ενός τακτικού μηχανισμού.

Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να δούμε «εποικοδομητικό διάλογο και συνεργασία» στην Σύνοδο Κορυφής Ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα για πιθανές λύσεις σε περιφερειακά ζητήματα.

Η Σύνοδος, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα, αναβλήθηκε για τις 1-2 Οκτωβρίου λόγω λοίμωξης από κορωνοϊό σε στενό συνεργάτη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με δήλωση του Elysee, ο Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του ήταν πάντα έτοιμη για διάλογο και αποδίδει σημασία σε μια σταθερή σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Τα ζητήματα της Λιβύης και της Συρίας μαζί με την Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκαν σε μια συζήτηση η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση. ανέφερε.

Η δήλωση υπογράμμισε επίσης ότι ο Macron χαιρέτισε τις διερευνητικές συνομιλίες που θα ξεκινήσουν σύντομα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Ο Macron τόνισε ότι θα ήθελε οι συνομιλίες να διεξαχθούν με καλή τη πίστη και με μέριμνα τη μείωση της έντασης στην περιοχή, ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι ο Γάλλος ηγέτης ζήτησε επίσης να διεξαχθεί παρόμοιος διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

Αναφέρθηκε ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συνεχίσουν τον διάλογο για τα θέματα αυτά τόσο σε προεδρικό όσο και σε υπουργικό επίπεδο./ibna