Για τις διμερής σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και την επανέναρξη των διερευνητικών Ελλάδας-Τουρκίας συζητήσαν Michel-Merkel-Erdogan

Για τις διμερής σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και την επανέναρξη των διερευνητικών Ελλάδας-Τουρκίας συζητήσαν Michel-Merkel-Erdogan

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Charles Michel και η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan για την προετοιμασία του επικείμενου Συμβουλίου της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μίλησαν για διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Συζήτησαν επίσης την επανάληψη των άμεσων ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Βερολίνου, τονίζοντας τη σημασία μιας περιφερειακής διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας.

Το βήμα της Ελλάδας θα είναι σημαντικό για το πώς προχωρά η συμφωνία για την αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου, δήλωσε ο Erdogan.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από την τουρκική πλευρά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar, ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) Hakan Fidan, ο Διευθυντής Επικοινωνιών Fahrettin Altun, ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ibrahim Kalin και ο Προέδρος του υπουργικού συμβουλίου Hasan Dogan.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Charles Michel αναβάλλεται η αυριανή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ εξαιτίας κρούσματος κορωνοϊού σε υπάλληλο ασφαλείας του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα ο Βέλγος πολιτικός να τεθεί σε καραντίνα.

Η Σύνοδος Κορυφής, που ήταν προγραμματισμένη για τις 24-25 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί 1 και 2 Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αναφέρει ότι ξεκινά τις επόμενες μέρες ο 61ος γύρος των διερευνητικών συζητήσεων Ελλάδας Τουρκίας./ibna