Μαυροβούνιο: Ο “μήνας του μέλιτος” τέλος για τους τρεις συνασπισμούς που κέρδισαν τις εκλογές στο Μαυροβούνιο

Μαυροβούνιο: Ο “μήνας του μέλιτος” τέλος για τους τρεις συνασπισμούς που κέρδισαν τις εκλογές στο Μαυροβούνιο

Οι εκπρόσωποι των συνασπισμών του Μαυροβουνίου που κέρδισαν τις εκλογές αντιμετωπίζουν το πρώτο μεγάλο πρόβλημα στη σχέση τους, καθώς οι χθεσινές διαπραγματεύσεις δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα.

Οι ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου (DF), Andrija Mandić και Milan Knežević, και ο ηγέτης του κινήματος URA και του συνασπισμού Black on White, Dritan Abazović, στη συνάντηση στην οποία μεσολάβησε ο επίσκοπος Joanikije της Budimlja-Nikšić, ολοκλήρωσαν μια μαραθώνια συνάντηση χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία. Το χάσμα μεταξύ των εκπροσώπων του DF και του Abazović για τη νέα κυβέρνηση έχει μάλλον βαθύνει, καθώς το DF θεωρεί απαράδεκτο ότι ορισμένοι από τους ηγέτες του δεν θα έχουν θέση στη νέα κυβέρνηση, κάτι το οποίο το κίνημα URA θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Επιπλέον, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με το νόμο για τη Θρησκευτική Ελευθερία.

«Το Δημοκρατικό Μέτωπο θέλει από κάθε πλευρά να προτείνει τους ανθρώπους του για τη νέα κυβέρνηση, υποδηλώνοντας ότι δεν απαιτείται« κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων». Το DF προτείνει μια αναλογική μέθοδο εκπροσώπησης, δηλαδή όλα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τη βούληση των πολιτών – τον αριθμό των κερδισμένων εδρών του μπλοκ «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου», ανέφερε πηγή κοντά στο CdM.

Επιπλέον, το DF δεν θέλει να παραιτηθεί από ορισμένες υπηρεσίες της κυβέρνησης, αλλά τονίζει ότι ο διεθνής αντίκτυπος στον συνασπισμό «Black on White» είναι τεράστιος, καθώς δεν θέλουν το DF να αναλάβει την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, ANB.

Ακόμη και η ισχυρή Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν κατάφερε να ωθήσει τους τρεις συνασπισμούς να συμφωνήσουν σχετικά με το Νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία, έχοντας υπόψη ότι ο συνασπισμός «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου» θέλει ο Abazović να λάβει θέση υπέρ της κατάργησής του.

Εν τω μεταξύ, ο Abazović συζητά αυτό το ζήτημα για μέρες με τον επιχειρηματία Miodrag Daka Davidović και τον επίσκοπο Joanikije της Budmlja-Nikšić.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Pobjeda, φαίνεται ότι ο ηγέτης του συνασπισμού «Black on White» βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, καθώς υπάρχει η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία από τη μία πλευρά και τα μέλη του κόμματός του, Božena Jelušić, Filip Adžić και Srđan Pavićević, από την άλλη, τα οποία δεν υποστηρίζουν κατάργηση του νόμου.

Ο αρχηγός του μπλοκ «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου», Zdravko Krivokapić, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι επρόκειτο να συναφθεί ειδική συμφωνία για το θέμα αυτό.

Οι ηγέτες των τριών συνασπισμών που απαρτίζουν τη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με την εφημερίδα Dan, θα συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν τα προγράμματα και τις προτεραιότητες της μελλοντικής κυβέρνησης καθώς και τη σύνθεσή της./ibna