Η Κροατία έχει προετοιμάσει σχεδόν 600 προγράμματα στον αγροτικό τομέα εν αναμονή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης

Η Κροατία έχει προετοιμάσει σχεδόν 600 προγράμματα στον αγροτικό τομέα εν αναμονή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης

Σχεδόν 600 γεωργικά έργα έχουν προετοιμαστεί στην Κροατία για να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης από το νέο ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, το ένα τρίτο του οποίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Γεωργίας Marija Vučković.

«Πριν από περίπου 20 ημέρες ξεκινήσαμε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στη βάση δεδομένων αναπτυξιακών έργων που σχετίζονται με τη γεωργία και από χθες, λάβαμε σχεδόν 600 αιτήσεις έργων, το ένα τρίτο των οποίων έχει ήδη επιβεβαιώσει τα κύρια έργα τους ή έχουν προετοιμάσει όλα τα απαραίτητη τεκμηρίωση σχεδίου», δήλωσε ο Vučković σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες όπου παρευρέθηκε σε συνάντηση υπουργών γεωργίας της ΕΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι μικροί αγρότες, η τοπική αυτοδιοίκηση και η μεταποιητική βιομηχανία είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους για έργα.

Η Κροατία μπορεί να βασιστεί σε 200 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ της Επόμενης Γενιάς για τη γεωργία, ενώ τα έργα αγροτικής ανάπτυξης μπορούν επίσης να χρηματοδοτηθούν από το γενικό κονδύλιο που έλαβε η Κροατία στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου. Περίπου 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 5,94 ευρώ είναι μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις, προορίζονται για αυτόν τον σκοπό.

Στην επόμενη επταετή δημοσιονομική περίοδο, η Κροατία έχει στη διάθεσή της 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ για τη γεωργία: 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 – 2027 και επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ από το σχέδιο ανάκαμψης, και αυτό το ποσό πρέπει να δαπανηθεί στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, αναφέρει το πρακτορείο HINA.

Οι υπουργοί της ΕΕ συζήτησαν την πρασινοποίηση των διαδικασιών γεωργικής παραγωγής, όπως προτείνεται από την Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα επιτρέψει στην ΕΕ να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Ο υπουργός Vučković είπε ότι η Κροατία υποστηρίζει μια εθελοντική προσέγγιση σε αυτό το ζήτημα «επειδή θέλουμε να αποτρέψουμε την επιστροφή χρημάτων στον προϋπολογισμό».

Εξήγησε ότι τα μονοετή «οικολογικά συστήματα» ενέχουν τον κίνδυνο να επιστραφούν κεφάλαια που δεν δαπανώνται για περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους, ενώ τα μέτρα στον δεύτερο πυλώνα της γεωργικής πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη είναι πολυετή και δεν δημιουργούν αυτόν τον κίνδυνο.

«Με βάση ορισμένους πιο σημαντικούς δείκτες, δεν υστερούμε στην εφαρμογή των οικολογικών προτύπων, αλλά όσον αφορά την υιοθέτηση διαδικασιών και κανονισμών, φοβόμαστε ότι ενδέχεται να χρειαστεί επιστροφή χρημάτων. Διαφορετικά, η Κροατία μπορεί να είναι ένα παράδειγμα του πόσο συμβάλλει στις οικολογικές και κλιματικές φιλοδοξίες και στη βιοποικιλότητα. Πιστεύω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην παραγωγικότητα και να προστατεύσουμε τους μικρούς αγρότες», δήλωσε ο Vučković./ibna