Η Σλοβενία ​​αντιτίθεται στην υποχρεωτική κατανομή των μεταναστών

Η Σλοβενία ​​αντιτίθεται στην υποχρεωτική κατανομή των μεταναστών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar, ο οποίος παρέστη σε σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι το νέο σύμφωνο μετανάστευσης της ΕΕ αναμενόταν με ανυπομονησία και ότι η Σλοβενία ​​θα συνεχίσει να αντιτίθεται στην υποχρεωτική διανομή μεταναστών, κάτι το οποίο η χώρα κατέστησε σαφές τον Ιούνιο.

«Ανυπομονούμε να δούμε το προτεινόμενο πακέτο, αλλά είναι δύσκολο να σχολιάσουμε μεμονωμένες λύσεις προτού παρουσιαστεί. Γνωρίζουμε περίπου με ποιον τρόπο θα προχωρήσουν οι λύσεις, αλλά αυτό είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα και οι αλλαγές είναι πολύ περιεκτικές, οπότε δεν τολμώ να σχολιάσω περαιτέρω σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Logar μετά την υπουργική συνάντηση, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν η Σλοβενία είναι ικανοποιημένη με τις σχεδιαζόμενες λύσεις.

Σύμφωνα με τους STA, επτά μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας, απηύθυναν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο, εκφράζοντας την αποφασιστική αντίθεσή τους στην υποχρεωτική ανακατανομή των μεταναστών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Η επιστολή υπογράφηκε από τη Σλοβενία, και τις τέσσερις χώρες του “Visegrad” – Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία, καθώς και τις Εσθονία και Λετονία.

Ο Logar είπε σήμερα ότι η επιστολή έκανε τις απόψεις της Σλοβενίας πολύ σαφείς. «Νομίζω ότι τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει η Σλοβενία ​​σε αυτήν τη συζήτηση θα ακολουθήσουν και αυτές τις κατευθύνσεις στο μέλλον», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν η Σλοβενία ​​θα υποστηρίξει το νέο σύμφωνο, είπε ότι είναι αδύνατο να πούμε ακριβώς με ποιον τρόπο θα προχωρήσει η συζήτηση σε αυτό το σημείο.

Το νέο σύμφωνο μετανάστευσης που θα παρουσιάσει η Επιτροπή την Τετάρτη αναμένεται να βασιστεί σε έναν μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης, ο οποίος θα περιλαμβάνει τη μεταφορά μεταναστών σε στενή σχέση με τους επιστρέφοντες παράνομους μετανάστες.

Η νέα προσέγγιση λέγεται ότι είναι πιο ευέλικτη από τις λύσεις που έχουν τεθεί επί τάπητος μέχρι στιγμής και στις οποίες τα κράτη μέλη δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος.

Ο εμπνευστής του νέου συμφώνου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson, δήλωσε ότι και τα 27 κράτη μέλη είναι έτοιμα να κάνουν παραχωρήσεις.

Ο Logar συμφωνεί ότι θα βρεθεί συμβιβασμός, αλλά τονίζει ότι θα είναι εντός των πλαισίων αυτών που οι χώρες θεωρούν αποδεκτό.

Ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αυτό το πακέτο θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της γερμανικής-πορτογαλικής-σλοβενικής Προεδρίας. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία κατά τη διάρκεια της θητείας της Πορτογαλίας, η Σλοβενία ​​θα ηγηθεί της συζήτησης, οπότε ο Logar συζήτησε το θέμα σήμερα με τον Γερμανό ομόλογό του και, την Κυριακή, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών στο Παρίσι.

Ερωτηθείς για την επικείμενη έκθεση για το κράτος δικαίου στις χώρες της ΕΕ, την οποία η Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Logar δήλωσε ότι η Σλοβενία ​​προσβλέπει στη συζήτηση για το κράτος δικαίου και θα συμμετάσχει ενεργά σε αυτήν, έτσι ώστε το μπλοκ να έχει μια αξιόπιστη, διαφανή και δίκαιη επισκόπηση της κατάστασης.

Πρόσθεσε ότι η εκπόνηση της έκθεσης από την ΕΕ ήταν ένας έξυπνος τρόπος για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο μετά από φερόμενες παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία./ibna