Στην 44η θέση σύμφωνα με τον δείκτη EGDI η Βουλγαρία

Στην 44η θέση σύμφωνα με τον δείκτη EGDI η Βουλγαρία

Η Βουλγαρία κατατάσσεται 44η από τις 193 χώρες σύμφωνα με τον Δείκτη Ανάπτυξης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (EGDI) σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Για πρώτη φορά η Βουλγαρία εισέρχεται στην κατηγορία ενός πολύ υψηλού βαθμού ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μαζί με τις χώρες του ευρωπαϊκού περιφερειακού ομίλου Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, Λετονία, Κροατία, Ουγγαρία και Ρουμανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΗΕ, η Βουλγαρία, μαζί με τις άλλες σε αυτήν την κατηγορία χωρών, καταδεικνύει συνοχή και πρόοδο στην ανάπτυξη στρατηγικών εγγράφων στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στον συντονισμό και την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Η Βουλγαρία σημειώνει σημαντική πρόοδο στον δείκτη ηλεκτρονικής συμμετοχής, ανεβαίνοντας στην κατάταξη κατά 12 θέσεις και από την 35η στην 23η θέση μεταξύ 193 χωρών.

Ο αριθμός των κρατών μελών του ΟΗΕ στην ομάδα με πολύ υψηλό επίπεδο ανάπτυξης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (με τιμές που κυμαίνονται από 0,75 έως 1,00) έχει αυξηθεί από 40 σε 57, δηλαδή αύξηση 43% μεταξύ 2018 και 2020. , αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ.

Από τις 18 χώρες που κατατάσσονται για πρώτη φορά στον πολύ υψηλό όμιλο EGDI, τέσσερις βρίσκονται στην Αμερική (Αργεντινή, Χιλή, Βραζιλία και Κόστα Ρίκα), επτά στην Ασία (Σαουδική Αραβία, Κίνα, Κουβέιτ, Μαλαισία, Ομάν, Τουρκία και Ταϊλάνδη), και επτά βρίσκονται στην Ευρώπη (Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Λετονία, Κροατία, Ουγγαρία και Ρουμανία).

Ο συνολικός αριθμός χωρών της ομάδας με υψηλό βαθμό ανάπτυξης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μειώθηκε ελαφρά – από 71 το 2018 σε 69 το 2020, σημειώνει η έκθεση.

Ο Δείκτης Ανάπτυξης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (EGDI) είναι ένας περιοδικός δείκτης που στοχεύει στην παροχή μιας ολοκληρωμένης και ακριβούς αξιολόγησης του επιπέδου ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στα διάφορα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Η μελέτη και η μέτρηση της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης διεξάγεται από το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών. Η πρώτη έκδοση έγινε το 2003 και για τα επόμενα χρόνια ο δείκτης δημοσιεύονταν κάθε χρόνο. Μετά το 2008 άρχισε να δημοσιεύεται μία φορά κάθε δύο χρόνια.

Το μεθοδολογικό πλαίσιο για τη συλλογή και την αξιολόγηση των ερευνητικών δεδομένων ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη άποψη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει τρεις σημαντικές διαστάσεις που επιτρέπουν στα άτομα να επωφεληθούν από τις διαδικτυακές υπηρεσίες και πληροφορίες: επάρκεια τηλεπικοινωνιακών υποδομών, ικανότητα ανθρώπινοι πόροι για χρήση ICT και διαθεσιμότητα διαδικτυακών υπηρεσιών. Μετρά επίσης την αποτελεσματικότητα των κρατικών θεσμών στη συμμετοχή της κοινωνίας στη διαδικασία χάραξης πολιτικής./ibna