Σερβία: Την επικαιροποίηση της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον εξασφαλίζει η επίσκεψη Grenell

Σερβία: Την επικαιροποίηση της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον εξασφαλίζει η επίσκεψη Grenell

Ο Richard Grenell, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, φτάνει σήμερα στο Βελιγράδι, όπου θα μιλήσει με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić και την πρωθυπουργό Ana Brnabić, και 13 άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους έρχονται μαζί του.

Ο Grenell έρχεται να ελέγξει την εφαρμογή των άρθρων από το έγγραφο που υπογράφηκε στις 4 Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο, και χθες βρισκόταν στην Πρίστινα, όπου συζήτησε το ίδιο θέμα με τους αξιωματούχους εκεί.

«Ο Grenell θα συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Vučić για την οικονομική εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα. Συνοδεύεται από τον Adam Bohler, διευθυντή της International Development Finance Corporation (DFC), με τον οποίο η πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabić θα υπογράψει κοινή δήλωση, σύμφωνα με πληροφορίες της “Blic”.

Το κύριο θέμα της επίσκεψης είναι το άνοιγμα του γραφείου της νέας American International Development Finance Corporation (DFC) στη Σερβία. Τα θέματα της συνομιλίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Grenell στο Βελιγράδι θα είναι άλλα σημεία της συμφωνίας από την Ουάσιγκτον, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Grenell θέλει να ξεκινήσει και να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατό.

Όπως έχει αναφέρει ο Grenell συχνά υπογράφονταν ένα έγγραφο και έπειτα έμενε ένα νεκρό γράμμα σε χαρτί, όπως συνέβη με τη συμφωνία των Βρυξελλών. Γι’ αυτό ο Grenell δεν θέλει να αφήσει τίποτα στην τύχη. Οι Αμερικανοί πήραν τα πάντα πολύ πιο σοβαρά από ό, τι έκαναν οι Βρυξέλλες.

Οι Grenell και Bohler θα συναντηθούν επίσης με εκπροσώπους των εμπορικών επιμελητηρίων της Σερβίας-Πρίστινα και διευθυντές εταιρειών.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Vučić θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 (τοπική ώρα),  ενώ θα ακολουθήσει η υπογραφή της κοινής δήλωσης και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη τύπου.

Η Ana Brnabić και ο Adam Bohler θα υπογράψουν μια κοινή δήλωση που θα δηλώνει ότι και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να δεσμευτούν για την εφαρμογή και την υλοποίηση της συμφωνίας που υπεγράφη στην Ουάσιγκτον.

«Το μνημόνιο θα αναφέρει ότι τόσο η Σερβία όσο και η DFC θα εφαρμόσουν πιστά τη συμφωνία για την ενθάρρυνση των επενδύσεων και ότι και οι δύο πλευρές θα προσδιορίσουν έργα που θα συμβάλουν στην οικονομική εξομάλυνση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, τα οποία θα ενισχύσουν οικονομικά ολόκληρη την περιοχή».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ξύπνησε μόνο όταν η Ουάσιγκτον έδειξε μια πιο σοβαρή πρωτοβουλία. Χωρίς δεύτερη σκέψη, η Αμερική υποστήριξε την ιδέα της «Mini Schengen» επειδή βλέπει ως βάση για την πρόοδο και την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής και η Πρίστινα σύντομα θα ενταχθεί σε αυτήν τη διαδικασία, σύμφωνα με τη συμφωνία του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πίεση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία./ibna