Αλβανία: Την υποψηφιότητα για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοίνωσε ο Meta

Αλβανία: Την υποψηφιότητα για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοίνωσε ο Meta

Την Δευτέρα, ο Πρόεδρος Ilir Meta ζήτησε την υποστήριξη των χωρών του ΟΗΕ για την υποψηφιότητα της Αλβανίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η υποψηφιότητα της Αλβανίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα έτη 2022-2023, είναι μια δέσμευση για ανάληψη όλων των προσπαθειών που αποσκοπούν στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, για την υποστήριξη της ανάπτυξης δημοκρατία και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Πρόεδρος Meta, κατά τη διάρκεια της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου στην έναρξη της 75ης επετείου από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, ο Meta επικεντρώθηκε στην αξία της Αλβανίας ως παράγοντα ειρήνης. “Η χώρα μου, συνέχισε, συμμερίζεται πλήρως το όραμα για μια πιο ασφαλή περιοχή, με σαφή ευρωπαϊκή προοπτική, καθώς και ολοκληρωμένους και βιώσιμους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση νέων απειλών για την ασφάλεια».

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αποτελεσματική πολυμέρεια και μια ολοκληρωμένη προσέγγιση είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τα εξαιρετικά περίπλοκα ζητήματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση και τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο Meta, προσθέτοντας ότι υποστηρίζουμε σθεναρά το όραμα και την ατζέντα με τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις του Γενικού Γραμματέα για τη μεταρρύθμιση των τριών πυλώνων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών.

«Η Αλβανία είναι μια χώρα που έχει υποστηρίξει και συνεχίζει να υποστηρίζει οποιαδήποτε διεθνή προσπάθεια για χάρη της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Επιπλέον, η χώρα μας ακολουθεί και εφαρμόζει μια εποικοδομητική περιφερειακή πολιτική, βασισμένη στις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Meta.

«Από την αρχή, η Αλβανία αγκάλιασε αυτήν την εξέχουσα οργάνωση σε όλο τον κόσμο και έγινε μέλος το 1955. Η Αλβανία αγκάλιασε και εφάρμοσε τις αρχές του ΟΗΕ, οι οποίοι λόγω του ιδρυτικού Χάρτη, δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν και να εφαρμόσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, να προωθήσει τη συνεργασία για την επίλυση διεθνών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων και να εργαστεί για την ισότητα και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Αλβανία είναι μια χώρα που έχει υποστηρίξει και συνεχίζει να υποστηρίζει οποιαδήποτε διεθνή προσπάθεια για χάρη της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. “Επιπλέον, η χώρα μας ακολουθεί και εφαρμόζει μια εποικοδομητική περιφερειακή πολιτική, βασισμένη στις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων”, δήλωσε η Meta.

«Τα Ηνωμένα Έθνη, που γεννήθηκαν από τις στάχτες του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, δημιουργήθηκαν για να σώσουν τις μελλοντικές γενιές από την πληγή του πολέμου, που δύο φορές, στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, έφερε στην ανθρωπότητα μια άνευ προηγουμένου θλίψη. Καθώς η διεθνής κοινότητα μπόρεσε να αποτρέψει τις στρατιωτικές εκρήξεις μεγάλης κλίμακας που παρατηρήθηκαν τον περασμένο αιώνα, όλα τα κράτη μέλη σε αυτήν την 75η επέτειο των Ηνωμένων Εθνών αντιμετωπίζουν έναν νέο και αόρατο εχθρό παγκόσμιων διαστάσεων. Η πανδημία COVID-19 έχει βυθίσει τον κόσμο σε μια σοβαρή κρίση υγειονομική και οικονομικής φύσης που δεν παρατηρείται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις εμπειρίες του Παγκόσμιου Πολέμου, αυτή τη φορά είμαστε όλοι μαζί σε ένα μέτωπο, όλοι αγωνιζόμαστε ενάντια στην παγκόσμια πανδημία COVID-19» τόνισε ο Meta.

Ο Πρόεδρος Meta συνεχίζοντας είπε: «Πιστεύουμε βαθιά ότι τα Ηνωμένα Έθνη, 75 χρόνια μετά την ίδρυσή τους, παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος μιας πολυμερούς συνεργασίας βασισμένης σε κανόνες που ωφελεί την παγκόσμια κοινότητα ως σύνολο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα εμπιστοσύνης, τόσο εντός του ΟΗΕ όσο και σε ένα ευρύτερο πολυμερές πλαίσιο. Λόγω αυτού του ελλείμματος, οι χώρες χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε πολυμερείς θεσμούς, ειδικά στον ΟΗΕ. Η συναίνεση που επιτεύχθηκε με την Πολιτική Διακήρυξη για τον εορτασμό της 75ης επετείου των Ηνωμένων Εθνών είναι ένα σαφές σημάδι της καλής θέλησής μας και της ικανότητάς μας να συνεργαστούμε για την ανοικοδόμηση ενός ακόμη ισχυρότερου, πιο υπεύθυνου πολυμερούς αρχιτεκτονικού οικοδομήματος. , πιο αποτελεσματικό και πιο βιώσιμο».

Ο αρχηγός του κράτους είπε ότι «οι συγκρούσεις δεν θα επιλυθούν και δεν θα είμαστε σε θέση να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς ισότιμη και ενεργή συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα γυναικών και νέων. Επιπλέον, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν ποτέ να γίνουν πλήρως σεβαστά εάν δεν τα απολαμβάνουν και δεν καλύπτουν επίσης όλα τα στρώματα των κοινωνιών μας»./ibna