Μαυροβούνιο: Έχουμε δείξει ότι έχουμε δημοκρατική παιδεία, δήλωσε ο Đukanović

Μαυροβούνιο: Έχουμε δείξει ότι έχουμε δημοκρατική παιδεία, δήλωσε ο Đukanović

Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović, δέχτηκε τον επικεφαλής της αποστολής παρατήρησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Οργανισμών Παρακολούθησης Εκλογών (ENEMO) στο Μαυροβούνιο, Gianluca Pasarelli, ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Προέδρου.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συνάντηση με το Pasareli, ο Πρόεδρος Đukanović εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο (ENEMO) για τη συμβολή του στη δημοκρατική εκλογική διαδικασία στο Μαυροβούνιο. Τόνισε ότι η παρουσία αυτού του Δικτύου στις συνθήκες της πανδημίας και η περιορισμένη συμμετοχή του ODIHR, ήταν εξαιρετικά σημαντική για τον δημοκρατικό χαρακτήρα της εκλογικής διαδικασίας στο Μαυροβούνιο. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, ο καθένας έχει λόγους να είναι ευτυχισμένος, διότι, όπως είπε, το Μαυροβούνιο έχει δείξει ότι έχει δημοκρατική ικανότητα, παρά τις ανακοινώσεις πιθανών επιπλοκών, και ένα στέρεο δημοκρατικό θεμέλιο που μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη για κυβερνητική μετάβαση. Σύμφωνα με τον Đukanović, αυτή είναι μια καλή επιβεβαίωση ότι «δεν έχουμε χάσει τα τελευταία 30 χρόνια και ότι παρά τις επικριτικές παρατηρήσεις και προκαταλήψεις έναντι των Βαλκανίων από ορισμένες διευθύνσεις, εξακολουθούμε να έχουμε σημαντικό αριθμό πρακτικών σε αυτόν τον τομέα που επιβεβαιώνουν την ικανότητα για Ευρωπαϊκό πρότυπο και ένταξη στην ΕΕ και ότι η δημοκρατία και ο πολιτισμός συνεχίζουν να αναπτύσσονται στο Μαυροβούνιο». Είπε ότι το Μαυροβούνιο, αφού διαβάσει προσεκτικά την έκθεση του ENEMO, όπως και πριν, θα εργαστεί για την εξάλειψη των αδυναμιών και τη βελτίωση του εκλογικού συστήματος.

Ο επικεφαλής της αποστολής παρατήρησης, Gianluca Pasarelli, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποδοχή και ότι τον τιμάει και χαίρεται που συναντιέται με τον Πρόεδρο Đukanović για να μεταφέρει προσωπικά τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες του κατά τη διάρκεια της αποστολής. Ο Pasarelli επεσήμανε ότι έγινε μάρτυρας μιας ιστορικής στιγμής, όχι λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά λόγω της στάσης και της απόφασης του Προέδρου Đukanović, για την οποία, όπως είπε, μπορεί να είναι υπερήφανος γιατί αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς τα εμπρός προς τη δημοκρατική ωρίμανση.

Ο Pasarelli, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει όλες τις παρατηρήσεις σχετικά με τις εκλογές και τις μετεκλογικές εμφανίσεις των συμμετεχόντων στην τελική έκθεση, και δήλωσε ότι αυτό ήταν ένα σημείο καμπής για το Μαυροβούνιο και ότι ήταν σημαντικό να επισημανθούν ορισμένες προειδοποιήσεις στα πλαίσια της μελλοντικής πολιτικής του και της ευρωπαϊκής πορείας του Μαυροβουνίου./ibna