Β-Ε: «Το μνημείο της ειρήνης» στη Σρεμπρένιτσα αντιμέτωπο με εθνικές διαιρέσεις

Β-Ε: «Το μνημείο της ειρήνης» στη Σρεμπρένιτσα αντιμέτωπο με εθνικές διαιρέσεις

Το «Μνημείο της Ειρήνης», που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Γραφείου του Ύπατου Αρμοτή στη Β-Ε, παρουσιάστηκε σήμερα στη Σρεμπρένιτσα, αλλά, αντί να αποτελέσει σύμβολο καλής θέλησης και ειρήνης μεταξύ των (Σέρβων και Βοσνίων) πολιτών, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, οι Βόσνιοι εκπρόσωποι δεν παρευρέθηκαν στην τελετή.

Ο Δήμαρχος της Σρεμπρένιτσα, Mladen Grujičić (Σέρβος), δήλωσε ότι το βίντεο σχετικά με το μνημείο υποστηρίχθηκε από όλους τους πολιτικούς στη Σρεμπρένιτσα, ενώ επαινέθηκε και υποστηρίχτηκε από όλες τις πρεσβείες και τους πρεσβευτές που επισκέφτηκαν τη Σρεμπρένιτσα, καθώς πίστεψαν στο μήνυμα που στέλνει. «Η πρόταση εγκρίθηκε στη δημοτική συνέλευση της Σρεμπρένιτσα», ανέφερε ο Grujičić.

«Όποτε αναδύεται κάτι ωραίο στη Σρεμπρένιτσα, υπάρχουν εκείνοι που προσπαθούν να το χαλάσουν, να μειώσουν την ομορφιά του, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα ειρήνης, αγάπης, συνύπαρξης και ανάπτυξης της Σρεμπρένιτσα από εδώ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Η ειρήνη δεν έχει εναλλακτική λύση και όποιος έχει κοινή λογική θα δει τη σωτηρία και την ευημερία σε αυτήν», επεσήμανε.

Ο Grujičić πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, κάποιος μποϊκοτάρει πάντα τέτοια γεγονότα», ακόμη και μεταξύ εκείνων που τα υποστηρίζουν αρχικά.

Ο ίδιος δήλωσε ότι, όποτε αναδύονται ευαίσθητα θέματα, «το Σεράγεβο εισέρχεται στη Σρεμπρένιτσα περισσότερο από ό, τι συνήθως» και αντί να βοηθά τους Βοσνίους, χαλάει πάντα ό,τι γίνεται στην πόλη.

«Έτσι, δεν μπορώ να κατηγορήσω τους ανθρώπους που ζουν εδώ για τίποτα, γιατί αργότερα θα αντιμετώπιζαν πολλή πίεση, θα αποκαλεστούν προδότες, οπότε δεν εμφανίστηκαν αν και ήθελαν», είπε.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Βοσνίας συμφωνούν ότι η ειρήνη δεν έχει εναλλακτική λύση και, σύμφωνα με τον αναπληρωτή δήμαρχο Hamdija Fejzić (Βόσνιος), «το απέδειξαν επιστρέφοντας στη Σρεμπρένιτσα μετά τη γενοκτονία».

Εξήγησε ότι το αφήγημα για το μνημείο «πήγε προς τη λάθος κατεύθυνση» και αυτό ήταν επειδή ήταν έτος εκλογών.

«Τελικά, αυτό το μνημείο έχασε το νόημά του, και τώρα βλέπουμε ότι εκείνοι που ξεκίνησαν την κατασκευή του, που είναι το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου (OHR), το έχουν επίσης εγκαταλείψει», είπε, αναφερόμενος στο διεθνής διαχειριστής της Β-Ε που έχει επιφορτιστεί με την εποπτεία της μη στρατιωτικής εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον του 1995.

Ο πρώην δήμαρχος της Σρεμπρένιτσα, Ćamil Duraković (Βοσνιακός), είχε δηλώσει στο Ν1 προηγουμένως ότι δεν θα παρευρεθεί στην εκδήλωση επειδή αντιπροσωπεύει «μια απόπειρα να κατευνάσει τη διεθνή κοινότητα», ενώ ο δήμαρχος, Grujičić, αρνείται ανοιχτά ότι πραγματοποιήθηκε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.

«Υπάρχει ένα μνημείο για τον δούκα του Τσέτνικ Kosta Todorović όχι μακριά από αυτό το μνημείο, ακριβώς απέναντι στο πάρκο. Σκέφτηκα ότι εάν χτίζεται ένα μνημείο ειρήνης, δεν πρέπει να βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα μακριά από ένα άλλο που αντιπροσωπεύει την ιδεολογία που διέπραξε τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα», τόνισε./ibna