Κροατία: Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τις συντάξεις κατά 10% έως το τέλος της θητείας της, λέει ο Plenković

Κροατία: Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τις συντάξεις κατά 10% έως το τέλος της θητείας της, λέει ο Plenković

Σήμερα, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Andrej Plenković, υπέγραψε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Κροατικής Ένωσης Συνταξιούχων (Croatian Pensioners ‘Association), Višnja Fortuna και τον Πρόεδρο του Σωματείου Συνταξιούχων (Pensioners’ Union), Jasna A. Petrović, σχετικά με τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Συνταξιούχων και τους ηλικιωμένους.

Στην αρχή της συνάντησης, ο Plenković εξέφρασε την ικανοποίησή του για μια άλλη ευκαιρία στην οποία θα μπορούσε να θέσει τα δικαιώματα των ηλικιωμένων πολιτών στην πρώτη γραμμή.

Τόνισε την πολύ επιτυχημένη συνεργασία μέχρι στιγμής και τον ποιοτικό διάλογο όταν τα δικαιώματα των συνταξιούχων ήταν στην ημερήσια διάταξη.

«Προσπαθήσαμε να αποδεχτούμε σύμφωνα με τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές δυνατότητες ό,τι ήταν χρήσιμο και καλό και που βελτίωσε τη θέση και τα υλικά δικαιώματα των συνταξιούχων», είπε, προσθέτοντας ότι ένα από τα τελευταία παραδείγματα ήταν ο διάλογος για τη συμπληρωματική απογραφή ασφάλισης υγείας που πέτυχε μια πολύ καλύτερη κατάσταση για τους συνταξιούχους από ό,τι πριν.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ορισμένες καινοτομίες από τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση πριν από δύο χρόνια, όπως η δυνατότητα των συνταξιούχων να εργαστούν με την ταυτόχρονη καταβολή συντάξεων και η εισαγωγή ενός καταλληλότερου τρόπου εναρμόνισης.

«Τα αποτελέσματα είναι ορατά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία – αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15.500 συνταξιούχοι που, εκτός από τη σύνταξη, εργάζονται επίσης. Έτσι, το μέτρο είχε αποτέλεσμα», είπε.

Ο Plenković επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για τη βελτίωση της θέσης του συνταξιούχου πληθυσμού και της προστασίας των ηλικιωμένων, και με την εντολή αυτή να κάνει επιπλέον βήματα, τα οποία καθορίζονται ως προτεραιότητες στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

«Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις συντάξεις κατά 10 τοις εκατό μέχρι το τέλος της εντολής της κυβέρνησης. Κατά την προηγούμενη εντολή, αυξήσαμε τις συντάξεις κατά περίπου 12 τοις εκατό, καθώς και τις χαμηλότερες συντάξεις κατά ένα επιπλέον 3 τοις εκατό μέσω της μεταρρύθμισης. Δείξαμε ιδιαίτερη ευαισθησία εκεί», είπε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει περαιτέρω τον κύκλο των συνταξιούχων που μπορούν να εργαστούν και να υποστηρίξουν υπαλλήλους που μπορούν και θέλουν να παραμείνουν στον κόσμο της εργασίας ακόμα και μετά την ηλικία των 65 ετών./ibna