Κύπρος: Ενιαίο και αρραγές το μέτωπο Ελλάδας και Κύπρου, δήλωσε η Πρόεδρος της Ελλάδας

Κύπρος: Ενιαίο και αρραγές το μέτωπο Ελλάδας και Κύπρου, δήλωσε η Πρόεδρος της Ελλάδας

Στην Κύπρο βρίσκεται η Πρόεδρος της Ελληνική Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πραγματοποιώντας το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στο ανώτατο αξίωμα της Ελλάδας.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν ένα ενιαίο αρραγές διπλωματικό μέτωπο με γνώμονα πάντα το κοινό και εθνικό συμφέρον, τόνισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, στην ολιγόλεπτη συνομιλία της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καλωσόρισε θερμά την Ελληνίδα ομόλογό του και εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού ελληνισμού για τη διαχρονική στάση και την άοκνη, με θυσίες του ελληνικού λαού, υποστήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, τον κυπριακό ελληνισμό και στην υπόθεση του διεθνούς δικαίου.

Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά που δέχεται την κ. Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Χαρακτήρισε «απτή επιβεβαίωση των ιστορικών και άρρηκτων δεσμών» της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας την επίσκεψή της και αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έγιναν νωρίτερα.

Ήταν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, κοινή διαπίστωση ο τερματισμός των τουρκικών εκνόμων ενεργειών, η ανάγκη αποκλιμάκωσης στη βάσει του δικαίου της θάλασσας, ο θετικός ρόλος που διαδραματίζουν Ελλάδα και Κύπρος μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες με το σύνολο των γειτονικών κρατών.

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί ισχυρό παράγοντα στη διασφάλιση της σταθερότητας», είπε ο Πρόεδρος, μιλώντας για ανησυχία για τα όσα διαπράττει η Τουρκία, τόσο στη θάλασσα όσο και στην προσπάθεια εκτροχιασμού στη βάση λύσης, εποικισμού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, καθώς και στην παρεμπόδιση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε ετοιμότητα για την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για μια νέα πρωτοβουλία στη βάση όσων συζητήθηκαν στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο. Επανέλαβε την ανάγκη για μια λειτουργική λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στη βάση του δικαίου της ΕΕ, «που θα δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος» χωρίς εγγυήσεις και ξένου στρατού. Καταλήγοντας, ευχαρίστησε την Πρόεδρο για τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, εξέφρασε χαρά και συγκίνηση για την επίσκεψη στη Μεγαλόνησο, που γίνεται σε ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία εξαιτίας της τουρκικής παραβατικότητας.

Όπως είπε, η επίσκεψη καθιστά σαφή την άρρηκτη σχέση Ελλάδας και Κύπρου, επισημαίνοντας ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο για όλα όσα διαπράττει η Τουρκία. «Η αποχώρηση του Oruc Reis είναι ένα θετικό βήμα προς αποκλιμάκωση», δήλωσε, θέτοντας ως προϋπόθεση την απόδειξη ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στον διάλογο.

Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε και στις προκλήσεις στα Βαρώσια, αλλά και στο ανοικτό ζήτημα των αγνοουμένων, καθώς και στο υπαρκτό μεταναστευτικό ζήτημα και στην ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο./ibna