Σερβία: Κυβέρνηση μετά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο Dačić

Σερβία: Κυβέρνηση μετά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο Dačić

Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας και ο Υπουργός Εξωτερικών, Ivica Dačić, επεσήμανε το βράδυ της Κυριακής ότι οι συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης θα συνεχιστούν μετά την επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη Σερβία, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα Richard Grenell.

«Έχω πει πολλές φορές ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τον Aleksandar Vučić και το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα. Γνωρίζουμε ότι το SNS έχει την απόλυτη πλειοψηφία και η απόφαση για την κυβέρνηση θα ληφθεί από τον νικητή των εκλογών. Μιλήσαμε για αυτό περισσότερο από ένα μήνα και θα συνεχίσουμε την επόμενη περίοδο. Συνεργαζόμαστε με τον Πρόεδρο για όλα τα τρέχοντα. Για να είμαστε ρεαλιστές, εάν η αμερικανική αντιπροσωπεία έρθει την επόμενη εβδομάδα, αυτό σημαίνει ότι θα την αντιμετωπίσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες, και στη συνέχεια θα συνεχίσουμε με άλλες δραστηριότητες. Δεν μιλήσαμε για προσωπικά ζητήματα» είπε ο Dačić ως φιλοξενούμενος στην εκπομπή “Hit Tweet”.

Όσον αφορά την κατάσταση στην οποία βρέθηκε το Μαυροβούνιο μετά τις εκλογές, καθώς και την κριτική που του έκανε ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, ο Dačić επεσήμανε ότι ο Milo Đukanović «έχασε τον προσανατολισμό του».

«Είναι σίγουρο ότι ο Milo Đukanović έχασε τον προσανατολισμό του, δεν έχω συναντήσει ακόμα έναν Μαυροβούνιο που θα ήθελε να πάει στο δάσος. Αυτή η πολιτική έχει προωθήσει πολύ στη διάδοση του μίσους και στον φόβο των Σέρβων. Επέστρεψε την κατάσταση εκεί από όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα. Τον γνωρίζω για πάνω από 30 χρόνια και τώρα βρίσκεται στην κατάσταση “Milo εναντίον Milo”. Ήρθε στην εξουσία χάρη στην εξέγερση των ανθρώπων με επικεφαλής τον Momir Bulatović και τον εαυτό του. Εκείνη την εποχή, είπε ότι η ηγεσία του Μαυροβουνίου φόβισε τον λαό με την πολιτική της Μεγάλης Σερβίας για να παραμείνουν στην εξουσία, και αυτό ακριβώς κάνει τώρα» επεσήμανε ο Dačić.

Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους ηγέτες των νικητών του συνασπισμού στο Μαυροβούνιο, αλλά αναμένει από αυτούς να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τη Σερβία.

«Η Σερβία δεν έκανε τίποτα εναντίον του Μαυροβουνίου. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η θέση των Σέρβων και εκεί αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Πώς παρεμβαίνουμε στις εκλογές τους; Κάλεσε ο Vucic κάποιον να υποστηρίξει Σερβικά κόμματα; Αν κάλεσε; Οι Rama, Izetbegović, Haradinaj … Ο Milo δεν έχασε από τη Σερβία, έχασε από τον λαό του. 29% των Σέρβων είναι εκεί, αυτό δεν είναι αρκετό για να κερδίσουν. Δεν ξέρω τους Dritan Abazović, Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić … Αλλά περιμένουμε ότι η κυβέρνηση θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων με τη Σερβία, αλλά και στην αλλαγή της θέσης των Σέρβων στο Μαυροβούνιο» δήλωσε ο Dačić./ibna