Ελλάδα: Τρεις νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές άφησε στο πέρασμα του ο κυκλώνας «Ιανός»

Ελλάδα: Τρεις νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές άφησε στο πέρασμα του ο κυκλώνας «Ιανός»

Τις πληγές της μετράει η Ελλάδα από το καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» που χτύπησε με σφοδρότητα νησιά του Ιονίου Πελάγους, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ιδιαίτερα το νομό Καρδίτσας, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο τρεις πολίτες και αγνοούνται άλλοι δυο τουλάχιστον.

Ο «Ιανός» έδειξε το κακό του πρόσωπο στην περιοχή της Θεσσαλίας, την οποία η πολιτική προστασία δεν είχε συμπεριλάβει στα ανακοινωθέντα της για να τεθούν σε κατάσταση επιφυλακής, βρίσκοντας έτσι απροετοίμαστο τον κρατικό μηχανισμό για να αντιμετωπίσει τη σφοδρή βροχόπτωση που έπληξα το νοτιοδυτικό τμήμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιου Λέκκα μέσα σε 24 ώρες περισσότερα από 2, 5 εκατομμύρια τόνοι νερού έπεσαν στην περιοχή του νομού Καρδίτσας, έχοντας ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περισσότερα από 5.000 σπίτια, να καταρρεύσουν γέφυρες, να καταστραφεί μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου, υποδομές ύδρευσης και ηλεκτρικού.

«Τελειωμένη πόλη» χαρακτήρισε την Καρδίτσα ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, έχοντας δει και μελετήσει πάνω από 100 σκηνικά καταστροφής σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχει επιχείρηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης και σε όλους τους δρόμους που εκτείνεται το κέντρο που δεν έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων θεωρούν εγκληματική την έλλειψη πολιτικής απόφασης να σπάσουν τα αναχώματα του ποταμού Καράμπαλη που βρίσκεται στα όρια της πόλης. από την μεριά των χωραφιών για να γλυτώσει η πόλη της Καρδίτσας.

Το 97% των επιχειρήσεων στο κέντρο της Καρδίτσας έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές ενώ η πόλη παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο κέντρο για τρίτη μέρα.

Τραγική είναι και η εικόνα στα νησιά  του Ιονίου, όπου βρέθηκε το «μάτι» του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» όπου υπέστησαν σοβαρές ζημιές λιμάνια, προβλήτες, αλλά και σπίτια και υποδομές από τους σφοδρούς ανέμους εντάσεως 10 μποφόρ αλλά και τις κατολισθήσεις που προξένησαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση το χωριό Άσσος στην Κεφαλονιά που θάφτηκε κυριολεκτικά κάτω από τις πέτρες που παρασύρθηκαν από το παρακείμενο βουνό.

Ο κυκλώνας «Ιανός» βύθισε συνολικά 43 σκάφη στη Κεφαλονιά, το διήμερο που «χτύπησε» το νησί.

Αντίστοιχα στο νομό Κορινθίας το χωριό Λουτρά της Ωραίας Ελένης πλημμύρισε από την έντονη βροχόπτωση καταστρέφοντας αυτοκίνητα και σπίτια./ibna