Κύπρος: Συναντήσεις με Πρόεδρο και ΥΠΕΞ είχε ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Κύπρος: Συναντήσεις με Πρόεδρο και ΥΠΕΞ είχε ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Την Κύπρο επισκέφθηκε την Παρασκευή ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων  Clement Beaune, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να επικρατήσει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Παναγιώτης Σεντώνας είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Clement Beaune.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις άριστες σχέσεις Κύπρου – Γαλλίας οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για την αποφασιστική στάση του Προέδρου Μακρόν σε σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος και ο Γάλλος Υπουργός συζήτησαν εκτενώς για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, τις απειλές της σε σχέση με την Αμμόχωστο και για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συζήτησαν, ακόμα, το Μεταναστευτικό, την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σε σχέση με την πανδημία, αλλά και τις επιπτώσεις που προκαλεί στην οικονομία.

Αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις σε σχέση με την ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Και οι δύο σημείωσαν την ανάγκη η ΕΕ να εξετάσει όλα τα διαθέσιμα μέσα που κατέχει προκειμένου να διαμορφώσει μια σαφή και αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία, η οποία αγνοώντας το διεθνές δίκαιο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών της Ένωσης.

Από την πλευρά του ο Γάλλος αξιωματούχος εξέφρασε τη σταθερή στήριξη της χώρας του προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τις προσπάθειες της προκειμένου να επικρατήσει η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στην συνέχεια ο Γάλλος Υπουργός είχε συνάντηση εργασίας με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών. Μετά τη συνάντηση ο Clement Beaune υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για κυρώσεις.

Θέση της Γαλλίας είναι πως στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να επιδειχθεί εμπράκτως η αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Κύπρο.

Από τον πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «τις επόμενες μέρες, στις κρίσιμες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, οι εταίροι μας θα δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα με τη Γαλλία, ούτως ώστε από κοινού να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που λάβαμε. Θεωρώ ότι οι εκτενείς συζητήσεις που είχαμε σήμερα για το θέμα αυτό έχουν ιδιαίτερη σημασία, ενόψει και της στρατηγικής συζήτησης που προγραμματίζεται να γίνει στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ολόκληρο το φάσμα των ευρω-τουρκικών σχέσεων»./ibna