Μαυροβούνιο: Αυστηρότερος έλεγχος συμμόρφωσης στα ήδη υπάρχοντα μέτρα αντί για νέους περιορισμούς

Μαυροβούνιο: Αυστηρότερος έλεγχος συμμόρφωσης στα ήδη υπάρχοντα μέτρα αντί για νέους περιορισμούς

Ο Εθνικός Οργανισμός Συντονισμού για τις Μεταδοτικές Ασθένειες αποφάσισε να μην εισαγάγει νέα επιδημιολογικά μέτρα προς το παρόν, αλλά να δημιουργήσει πρόσθετους μηχανισμούς για τον αυστηρότερο έλεγχο της συμμόρφωσης με τα ήδη προδιαγεγραμμένα μέτρα και να παρέχει άμεση επαγγελματική βοήθεια σε ιδρύματα υγείας σε δήμους με υψηλό επίπεδο τοπικής μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Αναλύοντας την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και πέραν αυτής, συνήχθη το συμπέρασμα ότι το Μαυροβούνιο, όπως και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μετά τον προηγούμενο μετριασμό των μέτρων, βρέθηκε στην αναμενόμενη κατάσταση αυξημένης τοπικής μετάδοσης. Το σύστημα υγείας του Μαυροβουνίου αντιμετωπίζει με επιτυχία τη νέα κατάσταση χάρη στον έγκαιρο σχεδιασμό, τις ρεαλιστικές εκτιμήσεις και την εμπειρογνωμοσύνη και την αφοσίωση του ιατρικού προσωπικού, αλλά χρειάζεται μια άμεση και αποφασιστική δράση – πάνω απ’ όλα, ο αυστηρός έλεγχος της συμμόρφωσης με τα προβλεπόμενα μέτρα και των κυρώσεων στους παραβάτες παραβάτες χωρίς εξαίρεση, με σκοπό την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού», αναφέρεται.

Ο Εθνικός Οργανισμός Συντονισμού για τις Μεταδοτικές Ασθένειες πιστεύει ακράδαντα ότι δεν πρέπει να θεσπιστούν επιπρόσθετα μέτρα προς το παρόν, αλλά ότι το επίπεδο πειθαρχίας, δηλαδή η συμμόρφωση με τα ήδη εγκριθέντα μέτρα πρέπει να αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο.

«Από αυτή την άποψη, οι αρμόδιες αρχές επιθεώρησης τόσο σε πολιτειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο είναι υποχρεωμένες να κινητοποιήσουν αμέσως όλες τις διαθέσιμες ανθρώπινες και τεχνικές ικανότητες, δηλαδή ότι όλες οι υπηρεσίες επιθεώρησης εξοπλίζονται και συμμετέχουν σε ένα καθήκον: τον έλεγχο της συμμόρφωσης με επιδημιολογικά μέτρα και τις παραβιάσεις κυρώσεων μέτρων, σύμφωνα με τους κανονισμούς», λέει η κυβέρνηση σε μια δήλωση.

Ο Εθνικός Φορέας Συντονισμού απαιτεί από τις αρμόδιες αρχές επιθεώρησης την υψηλότερη δυνατή αποτελεσματικότητα και συγκεκριμένα αποτελέσματα άμεσα.

Στη συνεδρίαση σημειώθηκε ότι η επιδημιολογική κατάσταση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επιβεβαίωσε ότι η απόφαση αναβολής της έναρξης της σχολικής χρονιάς στο Μαυροβούνιο ήταν σωστή και καλά μελετημένη, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι μια από τις αιτίες για την αύξηση του αριθμού κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Εθνικός Φορέας Συντονισμού αποφάσισε να στέλνει, σε καθημερινή βάση, μέλη του Ιατρικού Προσωπικού Κρίσεων σε όλους τους δήμους, κυρίως σε αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι στο επίπεδο τοπικής μετάδοσης, με σκοπό την παροχή επαγγελματικής βοήθειας σε ιδρύματα υγείας.

«Για άλλη μια φορά, καλούμε τους πολίτες να συμμορφωθούν με τα επιδημιολογικά μέτρα – πρώτα απ ‘όλα να φορούν προστατευτικές μάσκες σε κάθε καθορισμένη περίσταση και να διατηρούν τις αποστάσεις, καθώς και να εξασκούν την υγιεινή των χεριών όσο το δυνατόν συχνότερα», τονίζει ο Εθνικός Φορέας Συντονισμού.

Η αύξηση της τοπικής μετάδοσης πρέπει να σταματήσει πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, η οποία από μόνη της αντιπροσωπεύει έναν επιπλέον επιδημιολογικό κίνδυνο. Μια εναλλακτική λύση στην ανεπαρκή συμμόρφωση με τα μέτρα είναι περαιτέρω περιορισμοί. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι για κάθε άτομο να ενεργήσει υπεύθυνα./ibna