Κροατία: Τρεις βουλευτές αντιμέτωποι με κατηγορίες διαφθοράς

Κροατία: Τρεις βουλευτές αντιμέτωποι με κατηγορίες διαφθοράς

Το κροατικό κοινοβούλιο ήρε την Παρασκευή την ασυλία τριών βουλευτών για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες διαφθοράς.

Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου απόφαση στην πρόσφατη ιστορία του κοινοβουλίου, γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν είχε αφαιρεθεί σε μία μέρα η ασυλία τριών νομοθετών που κατηγορούνται για ποινική δίωξη.

Οι εν λόγω βουλευτές είναι ο Dražen Barišić (HDZ), ο δήμαρχος της Velika Gorica, ο Darko Puljašić (HDZ), ο δήμαρχος του Požega και ο Vinko Grgić (SDP), δήμαρχος της Nova Gradiška.

Η απόφαση ελήφθη με 121 ψήφους υπέρ και μία αποχή στην περίπτωση του Barišić και 123 ψήφους υπέρ και δύο αποχές στις περιπτώσεις των Puljašić και Grgić.

Οι Barišić και Grgić είναι ύποπτοι για υπόθεση διαφθοράς στην οποία συμμετέχει ο κρατικός φορέας πετρελαιαγωγού JANAF και η εταιρεία Elektrocentar Petek από την Ivanić Grad. Συνολικά, 13 άτομα είναι ύποπτα για οικονομικά αδικήματα σε αυτήν την περίπτωση.

Ο Barišić είναι ύποπτος για αθέμιτη επιρροή και κατάχρηση θέσης και εξουσίας, ενώ ο Grgić είναι ύποπτος για δωροδοκία.

Το Puljašić συνδέεται με μια άλλη υπόθεση – την επέκταση ενός δημοτικού σχολείου στο Požega. Διαπιστώθηκε ότι η διοίκηση της πόλης έλαβε χρηματοδότηση για αυτό το έργο από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τα ταμεία της ΕΕ, παρόλο που δεν έγινε καμία εργασία. Υπάρχει υποψία ότι αυτό έγινε βάσει συμφωνίας που παραποιήθηκε από τον Puljašić.

Την Πέμπτη, ο Barišić ανέστειλε τη θητεία του στο κοινοβούλιο και αντικαταστάθηκε από τον Mato Čičak, δήμαρχο της Rugvica. Ο Čičak ορκίστηκε την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει η Ν1, το Γραφείο Καταστολής της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (USKOK) ξεκίνησε την Πέμπτη το απόγευμα έρευνα σχετικά με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του φορέα εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών JANAF, Dragan Kovačević, και άλλους δέκα ανθρώπους για υποψίες αθέμιτης επιρροής, δωροδοκία, παράνομη προνομιακής μεταχείρισης, καθώς και αυτουργία και συνέργεια σε αυτά τα εγκλήματα.

Ο κύριος ύποπτος στην υπόθεση είναι ο Krešo Petek, ο ιδρυτής και επικεφαλής επιχειρήσεων της εταιρείας Elektrocentar Petek από την πόλη Ivanić Grad. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, έδωσε στον Kovačević HRK 1,96 εκατομμύρια ανταμοιβή για επιχειρηματικές προσφορές που ανατέθηκαν στην εταιρεία του από την JANAF από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Κατηγορείται επίσης ότι έδωσε 100.000 HRK στον δήμαρχο της Nova Gradiška, Vinko Grgić (SDP), ως ανταμοιβή για τη βοήθειά του στην ανάθεση συμφωνίας σε δημόσιο διαγωνισμό σε μια κοινοπραξία που περιελάμβανε την εταιρεία του Petek.

Ο δήμαρχος της Velika Gorica, Dražen Barišić (HDZ), φέρεται να εξασφάλισε την ανάθεση σύμβασης δημοσίων συμβάσεων ύψους 97,3 εκατομμυρίων HRK στην εταιρεία της Petek. Χρησιμοποιώντας τη θέση του ως δήμαρχος, ζήτησε από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της τοπικής εταιρείας διαχείρισης υδάτων να τροποποιήσει την τεκμηρίωση δημόσιου διαγωνισμού ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Petek και του συμβούλου του./ibna