Σλοβενία: Σε επίσημη επίσκεψη στη Λιουμπλιάνα ο Δένδιας εν όψη της συνόδου κορυφής

Σλοβενία: Σε επίσημη επίσκεψη στη Λιουμπλιάνα ο Δένδιας εν όψη της συνόδου κορυφής

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Σλοβενία. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν πιο στενά κατά τις προετοιμασίες για την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σλοβενία ​​το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών ευχαρίστησε τη Σλοβενία ​​για την αλληλεγγύη της, την οποία έδειξε για άλλη μια φορά στέλνοντας υλική βοήθεια μετά την πυρκαγιά στο νησί της Λέσβου. Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Σλοβενίας και της Ελλάδας τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι δύο υπουργοί αξιολόγησαν ότι η επίσημη επίσκεψη του Δένδια στη Σλοβενία ​​ενίσχυσε σημαντικά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είναι κυρίως φιλικές και συμμαχικές. Ζήτησαν στενή συνεργασία κατά τις προετοιμασίες της Σλοβενίας για την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η Σλοβενία ​​και η Ελλάδα, ως δύο μεσογειακά μέλη της Ένωσης και των συμμάχων του ΝΑΤΟ, μοιράζονται παρόμοιες απόψεις για διάφορα ευρωπαϊκά, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Πολλές από τις συνομιλίες των υπουργών επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, με τη σλοβενική πλευρά να εκφράζει την ανησυχία της για την επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και τις προσδοκίες για ειρηνική επίλυση. Οι δύο υπουργοί τόνισαν την επιθυμία και την ανάγκη στενότερης συνεργασίας στη Μεσόγειο. Αφιέρωσαν επίσης ένα σημαντικό μέρος των συνομιλιών στη Μεσόγειο, διότι και οι δύο χώρες το βλέπουν ως κοινό πλεονέκτημα και ευθύνη ταυτόχρονα. Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αίτημα της Σλοβενίας να προσχωρήσει στην ανεπίσημη ομάδα των μεσογειακών χωρών Med 7.

Σύμφωνα με δήλωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Δένδιας είπε ότι συζητήθηκαν η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, οι κινήσεις και οι τουρκικές πολιτικές που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα, τόσο στη θάλασσα, στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ.

«Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία έχει αποσύρει το ερευνητικό της πλοίο και τα πολεμικά πλοία από την ηπειρωτική Ελλάδα. Η Ελλάδα, έχουμε πει πολλές φορές, είναι πάντα έτοιμη για διάλογο, αλλά όχι υπό καθεστώς πίεσης και εκβιασμού. Για διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου της θαλάσσης, για τα θέματα στα οποία έχουμε διαφορές και αυτά είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα.

Οι τουρκικές προκλήσεις θα αποτελέσουν το θέμα συνομιλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο την επόμενη εβδομάδα, όπου είναι απαραίτητο να δείξουμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η ΕΕ έχει καταρτίσει έναν κατάλογο κυρώσεων στις οποίες θα επιστήσει την προσοχή του Συμβουλίου, και το εάν οι κυρώσεις αυτές θα εφαρμοστούν εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Πάντα ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», είπε ο Dendias.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ειδικά την κατάσταση στο νησί της Λέσβου, οι δύο υπουργοί τόνισαν τη σημασία της αλληλεγγύης και της βοήθειας μεταξύ των κρατών μελών. Η Σλοβενία ​​ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Ελλάδας και αυτή την εβδομάδα παρέδωσε υλική βοήθεια ύψους 130.000 ευρώ και θα λάβει επίσης τέσσερις ασυνόδευτους ανηλίκους προσφύγων κάτω των 10 ετών από την Ελλάδα. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι, λόγω της πανδημίας Covid-19, καθώς και πολλών άλλων προκλήσεων, χρειαζόμαστε μεγαλύτερο διάλογο και συντονισμό των δράσεων σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης στη Λιουμπλιάνα με τον Πρωθυπουργό, Janez Jan Janea, τον Πρόεδρο Borut Pahor και άλλους υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους. Ο Πρόεδρος Pahor εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εντατικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την ετοιμότητα του να φιλοξενήσει σύντομα την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε επίσημη επίσκεψη.

Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2018 και τον περασμένο Οκτώβριο παρακολούθησε τη συνάντηση των προέδρων των χωρών του Ομίλου Arraiolos, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα./ibna