Ελλάδα: Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας σε δημοσκόπηση με 16,9 μονάδες

Ελλάδα: Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας σε δημοσκόπηση με 16,9 μονάδες

Με 16,9 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία ALCO για την τηλεόραση του OPEN και παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 39,1%, έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ, 6,9% του Κινήματος Αλλαγής, 5,4% του ΚΚΕ, 4,6% της Ελληνικής Λύσης, 3% του ΜέΡΑ25, 1,8% της Χρυσής Αυγής, 1,5% της Ελληνικής Πλεύσης, ενώ 3,6 δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Άλλο. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 11,9%.

Παρά το γεγονός ότι στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση δηλώνουν σε ποσοστό 38% ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη που πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο του Helexpo Forum, έναντι 36% που είναι ικανοποιημένοι και 26% που δεν παίρνουν θέση.

Οι ερωτηθέντες έκριναν ως «καταλληλότερο Πρωθυπουργό» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 44% από το 49% που συγκέντρωνε στη δημοσκόπηση του Ιουλίου ενώ τον Αλέξη Τσίπρα θεωρούν καταλληλότερο για Πρωθυπουργό το 22% από το 21% του Ιουλίου. Κανέναν από τους δυο δεν θεωρεί το 27%.

Παράλληλα, το 61% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποίηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 84% τον Μάιο. Το 59% των πολιτών θεωρεί σωστό τον χειρισμό της κυβέρνησης στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών, ενώ ένα 23% κάνει λόγο για «λανθασμένο χειρισμό».

Το 58% των πολιτών θεωρεί αναγκαίες τις νέες εξοπλιστικές δαπάνες, με το 25% να θεωρεί ότι αυτά τα ποσά θα έπρεπε να διατεθούν για άλλες ανάγκες.

Διπλωματική αντιμετώπιση επιλέγει το 49% και στρατιωτική το 37% σε περίπτωση που η Τουρκία πραγματοποιήσει τελικώς γεώτρηση εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Όσον αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευση, το 59% των ερωτηθέντων το θεωρούν αναγκαίο μέτρο, το 33% υπερβολικά και 8% δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν./ibna