Βουλγαρία: Το 59% των Βουλγάρων θέλουν παραίτηση της κυβέρνησης και άμεσες εκλογές

Βουλγαρία: Το 59% των Βουλγάρων θέλουν παραίτηση της κυβέρνησης και άμεσες εκλογές

Στη νέα δημοσκόπηση της Gallup International που πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία εν μέσω της πολιτικής κρίσης, τα δυο κυρίαρχα κόμματα GERB και BSP μειώνουν τη δύναμη τους και ισοδυναμούν στην πρόθεση ψήφου. Όπως δείχνει επίσης η δημοσκόπηση οι πολίτες προσανατολίζονται είτε να στο να απέχουν από την κάλπη (29,4%) είτε να δηλώνουν «δεν υποστηρίζω κανέναν» (6,8%) ή να επιλέγουν νέες επιλογές όπως ο Slavi Trifonov που λαμβάνει 8,3% των ψήφων.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος του “δεν υποστηρίζω κανέναν” την ημέρα των εκλογών είναι πιθανό να μετατραπεί σε άρνηση ψήφου.

Από την άλλη το Κίνημα MRF  βρίσκεται στο 7,6%, ενώ οι Ενωμένοι Πατριώτες βρίσκονται στο 2,7% ξεπερνώντας εν μέρει το σοκ της κορύφωσης των διαδηλώσεων πριν από ενάμισι μήνα και παραμένει στα πρόθυρα της εισόδου στην επόμενη Εθνοσυνέλευση.

Οι σχηματισμοί DB (5,2%) και Maya Manolova (2,2%) παραμένουν στα υψηλά επίπεδα που έφτασαν στο αποκορύφωμα πριν από ένα μήνα, αλλά μέχρι στιγμής δεν συνεχίζετε η “άνοδος” τους. Η είσοδος στην Εθνοσυνέλευση του δικτύου Manolova θα εξαρτηθεί από τις διεργασίες μέχρι τις εκλογές, ενώ το DB φαίνεται να είναι πιο αξιόπιστο για να συμμετάσχει στην Εθνοσυνέλευση. Έτσι, οι προοπτικές συμμετοχής στην επόμενη Εθνοσυνέλευση έχουν και πάλι 7 κόμματα, με πέντε από αυτά, σε αυτό το στάδιο να φαίνονται σίγουρα για την είσοδο τους στην Εθνοσυνέλευση. Φυσικά, τα δεδομένα δεν μπορούν να αποτελέσουν πρόβλεψη ενός εκλογικού αποτελέσματος.

Στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται το BSP λαμβάνει το 13,5% της πρόθεσης ψήφου των πολιτών έχοντας μια ελάχιστη διαφορά από το κυβερνών GERB που λαμβάνει 13,2%.

Όσον αφορά τα αιτήματα των διαμαρτυριών που πραγματοποιούνται, το 59% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα υποστηρίζουν την παραίτηση της Κυβέρνησης, ενώ για τη δημιουργία ενός δεύτερου υπουργικού συμβουλίου το 36% το υποστηρίζει ενώ το 43% όχι.

Η πλειοψηφία του 57% δεν υποστηρίζει τους αποκλεισμούς των δρόμων, ενώ το 34% τους υποστηρίζει.

Τις αντισυγκεντρώσεις στις διαμαρτυρίες υποστηρίζει το 28% των ενηλίκων Βουλγάρων και το 53% δεν τις υποστηρίζει.

Δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς σε σύγκριση με την έρευνα του προηγούμενου μήνα. Η πτώση της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου δεν έχει συνεχιστεί, αν και παραμένουν στα χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης που έφτασαν τον περασμένο μήνα – 21% και 15% αντίστοιχα αυτόν τον μήνα.

Το προεδρικό θεσμικό όργανο ανέκτησε κάπως τα επίπεδα εμπιστοσύνης του από τις προηγούμενες περιόδους, αφού φαινόταν να απειλείται πριν από ένα μήνα και τώρα έχει πάει η εμπιστοσύνη στο 52%. Το ίδιο ισχύει και για την προσωπική εμπιστοσύνη στον Rumen Radev, με τον οποίο παραμένει η πιο αποδεκτή πολιτική προσωπικότητα στη Βουλγαρία.

Το ποσοστό εμπιστοσύνης στον Boyko Borissov είναι λιγότερο από 20% και βρίσκεται στα συνηθισμένα επίπεδα της Cornelia Ninova.  Ο Slavi Trifonov απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του 30% των πολιτών. Οι άνθρωποι από το “Poison Trio” που είναι οι διοργανωτές των διαμαρτυριών εξακολουθούν να έχουν σχετικά χαμηλή αναγνώριση, αν και παρατηρείται μια μικρή αύξηση./ibna