Κύπρος: Η Τουρκία τορπιλίζει τη νέα προσπάθεια του Γ.Γ των Η.Ε για το Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Κύπρος: Η Τουρκία τορπιλίζει τη νέα προσπάθεια του Γ.Γ των Η.Ε για το Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Με γραπτή ανακοίνωση απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κούσιος στην ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπου θέτει ως βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία νέας συνεταιρικής δομής στην Κύπρο την πλήρη αποδοχή της πολιτικής ισότητας από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτοντας ότι διαφορετικά δεν θα εισέλθει σε μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων αμφιλεγόμενης βάσης. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η ανακοίνωση του Γ.Γ του ΟΗΕ για πενταμερή για την τουρκική πλευρά δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσει αυτόματα μια νέα διαδικασία, ούτε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από εκεί που έμειναν στο Crans Montana.

Ο Κυριάκος Κούσιος σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρει ότι «είναι φανερό από την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πως η Τουρκία προσπαθεί να τορπιλίσει, πριν καν ξεκινήσει, μια νέα προσπάθεια του Γ.Γ των Η.Ε, μετά από τη χθεσινή του δήλωση με την οποία τονίζει τη δέσμευσή του και την αποφασιστικότητά  του να συγκαλέσει Διάσκεψη για το Κυπριακό, στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν στο δείπνο στο Βερολίνο, μετά τις εκλογικές διαδικασίες στα κατεχόμενα.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa Akinci ουσιαστικά συμφώνησαν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί όπου είχαν σταματήσει στο Crans Montana, στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ, των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και του πλαισίου του Γ.Γ των Η.Ε.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, με τη σημερινή του ανακοίνωση θέτει όρους και προϋποθέσεις για να προσέλθει η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες, απορρίπτοντας τα όσα οι δύο ηγέτες στην Κύπρο συμφώνησαν τον Αύγουστο του 2019, αλλά και στο Βερολίνο, στην παρουσία του Γ.Γ των Η.Ε, τον Νοέμβριο του 2019, για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου σταμάτησαν στο Crans Montana.

Οι προϋποθέσεις που θέτει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωσή του σήμερα είναι πρώτον, όπως η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, όπως η ίδια η Τουρκία την αντιλαμβάνεται και όχι σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ, τις Συμφωνίες Κορυφής, αλλά και τις συγκλίσεις που προέκυψαν στο τραπέζι των συνομιλιών, και δεύτερο, το να επαναρχίσουν οι συνομιλίες όχι από εκεί όπου σταμάτησαν, αλλά σε νέα βάση. Αλλιώς, ζητά νέα διαδικασία για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο./ibna