Κυβέρνηση Βόρειας Μακεδονίας: Η αυτοδιάθεση και ο αυτοπροσδιορισμός είναι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες

Κυβέρνηση Βόρειας Μακεδονίας: Η αυτοδιάθεση και ο αυτοπροσδιορισμός είναι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες

Η συμφωνία με τη Βουλγαρία δημιουργεί νομικό πλαίσιο για την προώθηση των διμερών σχέσεων, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και ο αυτοπροσδιορισμός είναι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, σημειώνει η Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας δημιουργεί ένα νομικό πλαίσιο και προσφέρει μέσα για τη διαχείριση διμερών θεμάτων και δεσμευόμαστε για την εφαρμογή της, δήλωσε η κυβέρνηση στο Πρακτορείο MIA σχετικά με το μνημόνιο που υπέβαλε η Σόφια στα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ με τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, έχουμε κοινή υποχρέωση και καθήκον να βελτιώσουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας, την αμοιβαία συνεργασία και να οικοδομήσουμε φιλία», λέει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας υπογραμμίζει ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και τον αυτοπροσδιορισμό είναι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και τα πολιτιστικά οφέλη και η μοναδικότητα της μακεδονικής γλώσσας και της εθνικής ταυτότητας της Βόρειας Μακεδονίας είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.

«Η μακεδονική γλώσσα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του δελτίου ταυτότητας της Βόρειας Μακεδονίας στα Ηνωμένα Έθνη και μέρος των πολλών αποδεκτών και αναγνωρισμένων σύγχρονων γλωσσών που διδάσκονται σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη, η αποδοχή του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος, αντικατοπτρίζει μια υπεύθυνη και ώριμη πολιτική και αληθινή φιλία», πιστεύει η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι ισχυρισμοί και οι δηλώσεις που περιέχουν προσβολές δεν οδηγούν σε φιλία.

«Η φιλία είναι αμφίδρομη και εξαρτάται κυρίως από τον σεβασμό μας για τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. Η συμφωνία για φιλία, καλή γειτνίαση και συνεργασία αντικατοπτρίζει τον αμοιβαίο σεβασμό και τη φιλία και συνεπάγεται και απαιτεί ευθύνη και συμμετοχή και από τις δύο πλευρές, δήλωσε η κυβέρνηση στο MIA./ibna