Ρουμανία: Αντιπαράθεση για τις διορθώσεις του προϋπολογισμού

Ρουμανία: Αντιπαράθεση για τις διορθώσεις του προϋπολογισμού

O Υπουργός Οικονομικών, Florin Cîţu, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε, αναφερόμενος στις τροποποιήσεις, στο νομοσχέδιο για τη διόρθωση του Προϋπολογισμού, των αρμοδίων επιτροπών Βουλής και Γερουσίας, ότι ουδόλως υπερέβαλε σε προηγούμενη δήλωσή του, όταν είχε χαρακτηρίσει το  PSD «κίνδυνο για την οικονομική υγεία της Ρουμανίας».

«Το  PSD ψήφισε να αυξηθεί το έλλειμμα του Προϋπολογισμού στο 15% το 2020 (σ.σ. από την αύξηση των συντάξεων) και ταυτόχρονα να μειωθεί ο επιτρεπόμενος (μέγιστος) βαθμός δανεισμού κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες», δήλωσε ο Cîţu, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα αυτά υπερψήφισαν και δύο πρώην Υπουργοί Οικονομικών.

«Το  PSD πρέπει να εξαφανιστεί, η σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο αποτελεί την πιο ξεκάθαρη απόδειξη ότι δεν θα το βάλει κάτω μέχρις ότου τινάξει τη Ρουμανία στον αέρα. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», πρόσθεσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Οι επιτροπές Προϋπολογισμού Βουλής και Γερουσίας ενέκριναν χθες σε κοινή συνεδρίαση, με τροποποιήσεις, το νομοσχέδιο για τη διόρθωση του Προϋπολογισμού 2020. Μία τροποποίηση ακυρώνει την αύξηση στις συντάξεις κατά 14% που είχε προτείνει η κυβέρνηση, επαναφέροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το  ποσοστό 40% που είχε προωθήσει νομοθετικά το PSD. Την ίδια ώρα με άλλη τροπολογία οι επιτροπές εισηγούνται τη μείωση του μέγιστου βαθμού δανεισμού κατά 4 μονάδες.

Έντονα αντέδρασαν ο Πρόεδρος Klaus Iohannis, ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι οι εν λόγω τροποποιήσεις τινάζουν τα οικονομικά της χώρας στον αέρα.

Απαντώντας, ο πρόεδρος του  PSD, Marcel Ciolacu, δήλωσε ότι «η στενοχώρια του  Iohannis για το Κοινοβούλιο θα συγκινούσε, αν οι νόμοι που ζητούμε να γίνουν σεβαστοί δεν ήταν ήδη κυρωμένοι από τον Πρόεδρο».

Το κόμμα USR υπενθύμισε ότι «οι ειδικές συντάξεις δεν έχουν ακόμα καταργηθεί εξαιτίας των ‘πολιτικάντικων’ παιχνιδιών των παλαιών κομμάτων, που απλώς ξεγέλασαν τους Ρουμάνους με αντισυνταγματικά νομοσχέδια. Περιμένουμε στις 30 Σεπτεμβρίου μια θετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τη φορολόγηση των ειδικών συντάξεων», αναφέρει το USR  σε ανακοίνωσή του./ibna