Β-Ε: O Dodik μπλόκαρε την πρόταση για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου

Β-Ε: O Dodik μπλόκαρε την πρόταση για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου

Η Προεδρία της Β-Ε, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, δεν ενέκρινε την απόφαση για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, επειδή ο εκπρόσωπος των Σέρβων στην Προεδρία, Milorad Dodik, καταψήφισε την πρόταση.

Ο εκπρόσωπος των Κροατών στην Προεδρία, Željko Komšić, και ο εκπρόσωπος των Βόσνιων, Šefik Džaferović, ψήφισαν υπέρ αυτής της πρότασης.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν μία τακτική και δύο έκτακτες συνεδριάσεις της Προεδρίας στο Σεράγεβο, μετά τις οποίες ο Komšić μίλησε στον Τύπο.

Επιβεβαίωσε ότι η πρότασή του για τη Β-Ε να λάβει απόφαση σχετικά με την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου απορρίφθηκε.

Αργότερα, σε χωριστή συνέντευξη Τύπου, ο Dodik ανέφερε ότι αυτό το ζήτημα θα είναι και πάλι στην ημερήσια διάταξη της Προεδρίας της Β-Ε, αλλά ότι θα το κηρύξει “ζήτημα εθνικού συμφέροντος για τους Σέρβους”. Αυτό σημαίνει ότι θα στείλει αίτημα για έκτακτη σύνοδο της Εθνικής Συνέλευσης της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS), όπου οι βουλευτές θα ψηφίσουν για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Το αποτέλεσμα είναι εύκολα προβλέψιμο καθώς η πλειοψηφία είναι εναντίον ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Επίσης, το αίτημα του Dodik για μετακίνηση της Πρεσβείας της Β-Ε από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ δεν έγινε δεκτό. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Dodik ψήφισε υπέρ, αλλά τα άλλα δύο μέλη ήταν αντίθετα.

Σχετικά με την απόφαση για την προσχώρηση της Β-Ε στην πρωτοβουλία του Σένγκεν του Μάλι, ζητήθηκε η γνώμη του Συμβουλίου Υπουργών. Ζητήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο να αναλύσει και να ενημερώσει την Προεδρία τι σημαίνει ένταξη στην πρωτοβουλία για τη Β-Ε.

Ο Dodik ζήτησε επίσης ένα λεπτό σιωπής για το θάνατο του Momčilo Krajišnik, του πρώτου προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Σέρπσκα και του πρώην εκπροσώπου των Σέρβων στην Προεδρίας της Β-Ε, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε./ibna