Κροατία: Η Παγκόσμια Τράπεζα δίνει υψηλή βαθμολογία στην Κροατία στον Δείκτη Ανθρώπινου Κεφαλαίου (HCI)

Κροατία: Η Παγκόσμια Τράπεζα δίνει υψηλή βαθμολογία στην Κροατία στον Δείκτη Ανθρώπινου Κεφαλαίου (HCI)

Οι χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας συνεχίζουν να βελτιώνουν το σύστημα υγείας και εκπαίδευσης, αλλά αντιμετωπίζουν εμπόδια λόγω του COVID-19, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα την Πέμπτη σε έκθεση του Δείκτη Ανθρώπινου Κεφαλαίου, η οποία κατατάσσει την Κροατία πάνω από τον μέσο όρο για αυτήν την περιοχή και λίγο πάνω από τις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Χάρη στις συνεχείς επενδύσεις στην υγεία και την εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων, οι νέοι στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία έχουν τις απαραίτητες δυνατότητες να εξελιχθούν σε παραγωγικούς ενήλικες, σύμφωνα με τον τελευταίο HCI, βάση του οποίου η Παγκόσμια Τράπεζα μετρά τα επίπεδα του ανθρώπινου κεφαλαίου πριν από την πανδημία.

«Ένα παιδί που γεννιέται σήμερα στην Κροατία θα είναι 71% τόσο παραγωγικό όταν μεγαλώνει όσο θα ήταν αν είχε πλήρη εκπαίδευση και πλήρη υγεία. Αυτή η επίδοση είναι υψηλότερη από το μέσο όρο για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και ελαφρώς υψηλότερο από ό,τι στις χώρες με υψηλό εισόδημα. Μεταξύ 2010 και 2020, η τιμή του HCI για την Κροατία αυξήθηκε από 0,69 σε 0,71», αναφέρει η έκθεση.

«Στην Κροατία, ο HCI για τα κορίτσια είναι υψηλότερος από ό, τι για τα αγόρια», σημειώνει, προσθέτοντας ότι, «στην Κροατία, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να διαχωριστεί ο HCI με βάση τις κοινωνικοοικονομικές ομάδες».

Ο HCI της Σλοβενίας είναι 77, της Αυστρίας 75, της Ιταλίας 73, της Σερβίας και της Ουγγαρίας 68, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης 58, της Βόρειας Μακεδονίας 56, και του Κοσσυφοπεδίου 57.

Η Φινλανδία έχει υψηλό HCI (80), όπως και η Ιρλανδία (79) και η Εσθονία (78).

Σε δελτίο τύπου, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι η πανδημία COVID-19 απειλούσε την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας.

Από τις 48 χώρες στην περιοχή που καλύπτονται από τον HCI 2020, 33 βρίσκονται στο ένα τρίτο των πιο επιτυχημένων χωρών στον κόσμο, ενώ σχεδόν όλες βρίσκονται στο άνω μισό. Τα αποτελέσματα αντιστοιχούν στο σχετικά υψηλό εισόδημα αυτών των χωρών. Οι πιο πλούσιοι μπορούν να επενδύσουν περισσότερο στη βασική εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας.

Με τον HCI, η Παγκόσμια Τράπεζα μετρά την ανάπτυξη ενός παιδιού από τη γέννηση έως τα 18α γενέθλια, σύμφωνα με δείκτες όπως το ποσοστό επιβίωσης από τη γέννηση έως την ηλικία των πέντε ετών, τα αναμενόμενα έτη πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανάλογα με την ποιότητα, την υπανάπτυξη και τα ποσοστά επιβίωσης ως ενήλικα.

Ο HCI 2020 βασίζεται σε δεδομένα έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και αποτελεί βασική μέτρηση αναφοράς της κατάστασης πριν από την πανδημία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη πολιτικών για την υγεία και την εκπαίδευση και για τον προγραμματισμό επενδύσεων για την αποκατάσταση μετά την πανδημία./ibna