Σλοβενία: Η Εθνοσυνέλευση καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του Υπουργού Εσωτερικών

Σλοβενία: Η Εθνοσυνέλευση καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του Υπουργού Εσωτερικών

Η Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει για την πρόταση μομφής που υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση για την απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών Aleš Hojs την Παρασκευή, σε αυτό που θεωρείται ως η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον κυβερνών συνασπισμό μετά την αλλαγή ηγεσίας στο Κόμμα των Συνταξιούχων (DeSUS). Ωστόσο, οι ενδείξεις πριν από την ψηφοφορία υποδηλώνουν ότι θα είναι υπέρ του Hojs.

Η πρόταση, που κατατέθηκε από τέσσερα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης στις 9 Ιουνίου, προκλήθηκε από την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να ανατρέψει την απαγόρευση συναυλίας στο Μάριμπορ από τον αμφιλεγόμενο Κροάτη εθνικιστή τραγουδιστή Marko Perković Thompson.

Το Marjan Šarec List (LMŠ), οι Σοσιαλδημοκράτες (SD), η Αριστερά και το Alenka Bratušek Party (SAB) υποστήριξαν ότι η απόφαση βασίστηκε σε πολιτικά κριτήρια, παρά στο γράμμα του νόμου, και ισοδυναμεί με δοξασμό του καθεστώτος της Ustasha, του μίσους και της βίας στη Σλοβενία.

Η πρόταση μομφής απαριθμεί πολλούς άλλους λόγους για τους οποίους τα μέρη πιστεύουν ότι ο Hojs πρέπει να απομακρυνθεί, συμπεριλαμβανομένων γρήγορων αντικαταστάσεων σε καίριες θέσεις στην αστυνομία, οι οποίες πιστεύουν ότι οφείλονται στην επιθυμία του να πάρει υπό τον έλεγχό του τις ζωτικές υπηρεσίες που εμπλέκονται.

Επιπλέον, τα κόμματα ισχυρίζονται ότι ο υπουργός παραπλανά το κοινό και ψεύδεται, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει αστυνομικές εξουσίες για τον στρατό μέσω της επίκλησης ειδικού άρθρου στην αμυντική πράξη.

Ο Hojs αρνήθηκε κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι η αντιπολίτευση επιθυμεί να τον σπιλώσει ιδεολογικά. Όσον αφορά την ανατροπή της απαγόρευσης συναυλιών του Thompson, είπε ότι δεν είχε καμία σχέση με μία απόφαση ειδικών που πάρθηκε από δημοσίους υπαλλήλους.

Ο Hojs υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Janez Janša στα τέλη Ιουνίου μετά τις επιδρομές της αστυνομίας με στόχο έναν συνάδελφο υπουργό στο πλαίσιο έρευνας για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού. Ωστόσο, ο Janša δεν αποδέχθηκε την παραίτηση, ζητώντας από τον Hojs να επανεξετάσει την απόφασή του.

«Του είπα ότι θα παραμείνω μέχρι την επερώτηση; το τι ακολουθεί θα το συζητήσουμε μετά την επερώτηση», δήλωσε πρόσφατα ο Hojs αναφερόμενος στην ψήφο δυσπιστίας, αυξάνοντας έτσι εικασίες σχετικά με την πιθανή αντικατάστασή του μετά την ψηφοφορία.

Για να πετύχει η πρόταση μομφής, τουλάχιστον 46 από τους 90 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης. Τα κόμματα που υποστηρίζουν την πρόταση έχουν 34 ψήφους μεταξύ τους, με τουλάχιστον ένα μέλος του DeSUS να αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της απομάκρυνσης του Hojs.

Η συνεδρίαση κατά την οποία θα διεξαχθεί ψηφοφορία για τον Hojs είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου και προέβλεπε οι βουλευτές του LMŠ που βρίσκονται σε καραντίνα μετά από επαφή με ένα άτομο που είχε μολυνθεί με κορωνοϊό, να ψηφίσουν από απόσταση. Ωστόσο, μέχρι την Παρασκευή, η καραντίνα θα έχει λήξει, οπότε η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί κανονικά./ibna