Αλβανία: Μεταξύ των 10 χωρών με τη μεγαλύτερη βελτίωση στην Εκπαίδευση και την Υγεία

Αλβανία: Μεταξύ των 10 χωρών με τη μεγαλύτερη βελτίωση στην Εκπαίδευση και την Υγεία

Η Αλβανία κατατάσσεται μεταξύ των 10 χωρών με τη μεγαλύτερη βελτίωση στον κόσμο όσον αφορά την υγεία και την εκπαίδευση επισημαίνει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον Δείκτη Ανθρώπινου Κεφαλαίου.

Σύμφωνα με την έκθεση κατά την τελευταία δεκαετία, η Αλβανία έχει σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα του εναρμονισμένου τεστ αυξήθηκαν από 397 βαθμούς το 2010 σε 434 βαθμούς το 2020. Η Αλβανία αύξησε επίσης τον αριθμό των αναμενόμενων ετών σχολικής εκπαίδευσης. Ένα παιδί που ξεκινά το σχολείο σήμερα αναμένεται να το ολοκληρώσει σε 12,9 χρόνια σχολικής ηλικίας έως την ηλικία των 18 ετών, σε σύγκριση με τα 11,6 έτη το 2010.

«Αυτές οι βελτιώσεις σχετίζονται με τις εντατικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες την τελευταία δεκαετία στην Αλβανία, οι οποίες περιλαμβάνουν πολιτικές που σχετίζονται με την απασχόληση των εκπαιδευτικών και τους μισθούς, τον εμπλουτισμό των προγραμμάτων σπουδών που εστιάζονται στις δεξιότητες, ώστες να αυξήσουν την πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς φροντίζοντας μαθητές με λιγότερους οικονομικούς πόρους», δήλωσε η Maryam Salim, Διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Αλβανία.

«Ωστόσο, για να αυξηθούν τα μαθησιακά αποτελέσματα, οι δαπάνες για την εκπαίδευση πρέπει να αυξηθούν, ειδικά για προγράμματα και πολιτικές που βελτιώνουν την ποιότητα και την ισότητα της εκπαίδευσης. Δεδομένων των επιπτώσεων που προκαλούνται από την τρέχουσα πανδημία COVID-19, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε πολιτικές που ελαχιστοποιούν τις απώλειες στη μαθησιακή διαδικασία και διασφαλίζουν τη συνέχεια για όλους τους μαθητές με τον πιο δίκαιο τρόπο», πρόσθεσε.

Στην Αλβανία, ένα παιδί που γεννιέται σήμερα μπορεί να φτάσει στο 63% της παραγωγικότητας ενός πλήρως μορφωμένου και καλά εκπαιδευμένου ατόμου. Ενώ αυτός ο δείκτης είναι πάνω από τον μέσο όρο των χωρών με την ίδια οικονομική ανάπτυξη στον κόσμο, είναι όμως κάτω από τον μέσο όρο της της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά τα επιτεύγματα στην υγεία, γενικά, τα αποτελέσματα της υγείας στην περιοχή είναι σχετικά καλά σε σχέση με τα παγκόσμια πρότυπα.

Το επίπεδο υπο-ανάπτυξης των παιδιών έχει επίσης μειωθεί σημαντικά, ιδίως στην Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία.

Στην Αλβανία, το ποσοστό υπο-ανάπτυξης παιδιών που κινδυνεύουν από σωματικές και ψυχικές αναπηρίες έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου από 23 σε 11 παιδιά για κάθε 100.

Τα επιτεύγματα στο ανθρώπινο κεφάλαιο στην Αλβανία, σύμφωνα με την έκθεση, μπορούν να είναι βιώσιμα ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας, με αυξανόμενη και καλύτερη στόχευση των επενδύσεων στην εκπαίδευση και την υγεία.

Η φετινή έκθεση περιλαμβάνει τη δεκαετή ανάλυση της ανάπτυξης ανθρώπινου κεφαλαίου, από το 2010 έως το 2020, σε 174 χώρες./ibna