Ελλάδα: Επιχείρηση της Αστυνομίας για την μεταφορά των προσφύγων μεταναστών στο Καρά Τεπέ

Ελλάδα: Επιχείρηση της Αστυνομίας για την μεταφορά των προσφύγων μεταναστών στο Καρά Τεπέ

Επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιείται στην περιοχή Καρά Τεπέ της Λέσβου για τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στη νέα αλλά πρόχειρη δομή με σκηνές που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.

Μετά από εννιά μέρες, όταν και καταστράφηκε πλήρως το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια από πυρκαγιά, μόνο 1.400 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, ενώ περισσότεροι από 10.000 ζουν στο ύπαιθρο και πρόχειρους καταυλισμούς που έχουν στήσει.

Η επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιείται από το πρωί της Πέμπτης σε μια προσπάθεια να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες στην δομή του Καρά Τεπέ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση στην επιχείρηση μετέχουν και 70 γυναίκες αστυνομικοί. Πρόκειται για επιχείρηση για την προστασία της δημόσιας υγείας και με σαφές ανθρωπιστικό περιεχόμενο.

Τετρακόσια-πενήντα άτομα έχουν ήδη μεταφερθεί στο Καρά Τεπέ. Εξ αυτών 250 έχουν εισέλθει στη νέα δομή αφότου υποβλήθηκαν σε υγειονομικές εξετάσεις rapid test για τον κορωνοϊό και άλλους ελέγχους. Τα υπόλοιπα 200 περιμένουν τη σειρά τους για τη διενέργεια των ελέγχων. Η ροή προς το Καρά Τεπέ συνεχίζεται, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τη Δημόσια Τηλεόραση σε 50 τουλάχιστον ανέρχονται μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ του προσφυγικού πληθυσμού που οδηγείται από το πρωί της Πέμπτης στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης. Τα κρούσματα οδηγούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Κατά την επιχείρηση έχουν ληφθεί περισσότερα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, δεδομένου του κρούσματος σε αστυνομικό των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν στη Λέσβο.

Τη επιχείρηση παρακολουθούν οι Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ) για να παρέμβουν σε περίπτωση που χρειαστεί./ibna