Τουρκία: Τηλεδιάσκεψη Erdogan-Merkel. Cavusoglu να αποποιηθεί τον χάρτη της Σεβίλλης η Ελλάδα

Τουρκία: Τηλεδιάσκεψη Erdogan-Merkel. Cavusoglu να αποποιηθεί τον χάρτη της Σεβίλλης η Ελλάδα

Εντείνει τις παρεμβάσεις της η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, λίγες μέρες πριν το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία της Merkel με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την Τετάρτη η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τουρκικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών οι δυο ηγέτες συζήτησαν θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, διμερή και περιφερειακά θέματα.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Erdogan είπε στη Merkel ότι τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να είναι δίκαια και συνεπή στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

Δήλωσε ότι οι διαφορές θα μπορούσαν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων εφόσον υπάρχει μια δίκαιη προσέγγιση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Erdogan τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εφαρμόζει ενεργή πολιτική για τα δικαιώματα της χώρας.

Στην τηλεδιάσκεψη Erdogan-Merkel συμμετείχαν από την τουρκική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar, ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών Hakan Fidan, ο Διευθυντής Επικοινωνιών Fahrettin Altun, ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ibrahim Kalin και ο επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου Hasan Dogan.

Cavusoglu: Η Ελλάδα μπορεί να μετατρέψει αυτήν την περίοδο σε ευκαιρία

Σε συνέντευξη του στο CNN Turk ο Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε ότι έχουν αρχίσει να έρχονται πιο μετριοπαθή μηνύματα από την Ελλάδα για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά δεν έχει εγκαταλείψει τις μαξιμαλιστικές πολιτικές της.

«Τα μηνύματα που έστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός τις τελευταίες δύο έως τρεις ημέρες ήταν πιο μετριοπαθή. Τα πιο μετριοπαθή μηνύματα έχουν αρχίσει να έρχονται τις τελευταίες ημέρες. Η Ελλάδα άρχισε να δίνει ένα πιο θετικό μήνυμα, εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία της επιστροφής του [τουρκικού σκάφους σεισμικών ερευνών] Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας για την αναπλήρωση προμηθειών και για συντήρηση».

«Από την άλλη πλευρά, λέγοντας ”θέλουμε περισσότερα από αυτά”, διατηρούν τη μαξιμαλιστική τους στάση», πρόσθεσε. Σημειώνοντας ότι οι διερευνητικές συνομιλίες που ξεκίνησαν μετά την κρίση των Ιμίων (Kardak) του 1996 είναι ένας μηχανισμός που καθιερώθηκε για να αποφασιστεί πώς να επέλθει λύση σε προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με συμφωνίες, ο Cavusoglu υπογράμμισε ότι όχι μόνο ένα ζήτημα αλλά όλα τα θέματα πρέπει να συζητηθούν σε ένα πακέτο» σημείωσε ο Cavusoglu.

«Όπως είπε σήμερα ο Πρόεδρος μας στη Γερμανίδα Καγκελάριο Merkel, έχουμε δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία στο παρελθόν, αλλά η Ελλάδα την απέρριψε», πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

«Αντί να περιμένει περισσότερα από εμάς, η Ελλάδα μπορεί να μετατρέψει αυτήν την περίοδο σε ευκαιρία λαμβάνοντας θετικά βήματα. Λέμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει αυτήν την ευκαιρία, κάτι που έκανε με την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο πριν», πρόσθεσε ο Cavusoglu.

Επιπλέον, ο Cavusoglu σημείωσε ότι η Τουρκία διατηρεί πάντα εγγενές δικαίωμα στις περιοχές όπου το Oruc Reis διεξάγει σεισμική έρευνα.

Όσον αφορά τον χάρτη της Σεβίλλης, ο οποίο χρησιμοποιείται από την Ελλάδα για την απομόνωση της Τουρκίας προσπαθώντας να την περιορίσει στις ακτές της Μεσογείου, ο Cavusoglu είπε «πρωτίστως, η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει ότι δεν αποδέχεται αυτόν τον χάρτη. Εφόσον παραμένει αυτός ο χάρτης, είναι αδύνατο για την επίλυση προβλημάτων».

Ο χάρτης, που εκπονήθηκε από τον καθηγητή Juan Luis Suarez de Vivero του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης στη νότια Ισπανία, υποδηλώνει ότι τα θαλάσσια όρια που ισχυρίζεται η Ελλάδα για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο ως ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που δηλώθηκε από τους Ελληνοκύπριους το 2004 αναφέρονται ως τα επίσημα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτός ο χάρτης αξιώνει ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα ξεκινά από το νησί Καστελόριζο (Meis) και πηγαίνει νότια προς τα μέσα της Μεσογείου, η οποία δεν δίνει στην Τουρκία χώρο εκτός του Κόλπου της Αττάλειας στη νότια Τουρκία.

Ο Cavusoglu συνέχισε λέγοντας ότι η στάση της Γερμανίας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου είναι πιο αντικειμενική και εποικοδομητική, προσθέτοντας ότι «η Γαλλία θέλει να πουλήσει όπλα αυξάνοντας τις εντάσεις».

Καταλήγοντας ο Mevlut Cavusoglu είπε ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς στο Αιγαίο Πέλαγος από το 1960 και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε τον εξοπλισμό των νησιών που είχε πάντα αρνηθεί πριν από το 1974./ibna