Β-Ε: Η αποστολή του ΟΑΣΕ παρουσίασε την έκθεση της Joanna Korner σχετικά με την επεξεργασία των εγκλημάτων πολέμου

Β-Ε: Η αποστολή του ΟΑΣΕ παρουσίασε την έκθεση της Joanna Korner σχετικά με την επεξεργασία των εγκλημάτων πολέμου

Η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε) παρουσίασε σήμερα στο Σεράγεβο την έκθεση της δικαστού Joanna Korner σχετικά με την επεξεργασία εγκλημάτων πολέμου σε κρατικό επίπεδο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανακοίνωσε η αποστολή.

Η έκθεση εξετάζει την εφαρμογή των συστάσεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση της δικαστού Korner στις αρχές του 2016 και παρουσιάζει μια σειρά από νέες συστάσεις που αποσκοπούν στην περαιτέρω υποστήριξη των δικαστικών θεσμών στη βελτίωση της επεξεργασίας εγκλημάτων πολέμου.

Η Kathleen Kavalec, επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Β-Ε, τόνισε ότι παρόλο που μέχρι το τέλος του 2019, το δικαστικό σώμα της Β-Ε είχε σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των καθυστερήσεων υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου, έχοντας ολοκληρώσει περισσότερες από 570 διαδικασίες με περισσότερους από 870 κατηγορούμενους, η τρέχουσα έκθεση ξεκάθαρα δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης στη λειτουργία της Εισαγγελίας της Β-Ε.

«Όπως ανέφερε προηγουμένως η αποστολή, για να μειωθεί η καθυστέρηση, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι λιγότερο περίπλοκες περιπτώσεις μεταφέρονται στο επίπεδο της οντότητας χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Μόνο αυτό θα επέτρεπε στην Εισαγγελία της Β-Ε να εστιάσει τους πόρους της, εγκαίρως, στις πιο περίπλοκες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται δράστες υψηλότερου επιπέδου», δήλωσε η Kavalec.

Ο Matt Field, Βρετανός Πρέσβης στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, δήλωσε: «25 χρόνια από το τέλος του πολέμου, υπάρχουν ακόμη περισσότερες από 600 ανεπίλυτες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πάνω από 4.500 ύποπτοι. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι περιπτώσεις γίνονται όλο και πιο δύσκολο να επιλυθούν. Η πρόοδος επιβραδύνεται. Στο μεταξύ, τα θύματα και οι οικογένειές τους περιμένουν δικαιοσύνη. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πρακτικές συστάσεις του δικαστή Korner θα επιτρέψουν στους νομικούς επαγγελματίες να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα και να συμβάλουν στην ολοκλήρωση των υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου της Β-Ε».

«Όπως φαίνεται από την έκθεση, η ανάλυση που πραγματοποίησα επιβάλλει τη λήψη επειγόντων διορθωτικών μέτρων σε πολλούς τομείς, προκειμένου να υπάρξει η παραμικρή προοπτική επίτευξης της προθεσμίας του 2023 για την ολοκλήρωση των υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου. Η πιο πιεστική από αυτές τις ενέργειες είναι η υιοθέτηση της αναθεωρημένης στρατηγικής για την επεξεργασία εγκλημάτων πολέμου», δήλωσε η δικαστής Korner.

Η έκθεση αυτή εκπονήθηκε στο πλαίσιο του project «Ενίσχυση του Κράτους δικαίου με τη Βελτίωση της Διαδικασίας Επεξεργασίας Εγκλημάτων Πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, και δημιουργήθηκε ως συνέχεια των πορισμάτων και των συστάσεων στην πρώτη έκθεση της δικαστού Korner από το 2016/ibna