Β-Ε: Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο από την επικείμενη επίσκεψη του Dodik στο Ζάγκρεμπ

Β-Ε: Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο από την επικείμενη επίσκεψη του Dodik στο Ζάγκρεμπ

Πριν ακόμη ο εκπρόσωπο των Σέρβων στην Προεδρία της Β-Ε, Milorad Dodik, περάσει το σύνορα για να επισκεφθεί το Ζάγκρεμπ, το γεγονός έχει προκαλέσει νέες εντάσεις στην ήδη εύθραυστη πολιτική σκηνή της μικρής αυτής διχασμένης χώρας.

Ορισμένοι υποθέτουν ότι ο Dodik θα παρουσιάσει τη θέση ότι το ζήτημα της παραμονής της Δημοκρατίας της Σέρπσα (RS) στη Β-Ε πρέπει να συνδέεται με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τον Πρωθυπουργό Andrej Plenković και τον Πρόεδρο Zoran Milanović, αλλά οι πληροφορίες προέρχονται από το Ζάγκρεμπ είναι τελείως διαφορετικές. Το Γραφείο του Προέδρου της Κροατίας ανακοίνωσε ότι ο Dodik δεν θα έρθει στο Ζάγκρεμπ σε επίσημη επίσκεψη ως μέλος της Προεδρίας, αλλά ως ηγέτης των Σέρβων στη Β-Ε, με τον οποίο θα συζητήσει όλο το φάσμα των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του κροατικού λαού στη Δημοκρατία Σέρπσκα. Αυτό ακούγεται φυσιολογικό, αλλά πρέπει να αναφερθεί ότι μόνο μια μέρα νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ημέρας της Σερβικής Ενότητας, ο Dodik δήλωσε ότι «η ενοποίηση της RS και της Σερβίας είναι ένας στόχος που δεν θα εγκαταλείψουμε».

Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε, Šefik Džaferović, μόνο και μόνο στο άκουσμα μιας τόσο οργανωμένης επίσκεψης ότι δεν πρόκειται για επίσημη αλλά ιδιωτική επίσκεψη.

«Το επίσημο Ζάγκρεμπ δέχτηκε μια ιδιωτική επίσκεψη, αγνοώντας τα κρατικά ιδρύματα της Βοσνίας. Είναι η επιλογή τους, όπως επιλογή τους είναι και οι συνέπειες που θα έχει μια τέτοια ενέργεια», έγραψε ο Džaferović στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα.

Το τρίτο μέλος της Προεδρίας, Željko Komšić, πιστεύει ότι ο Dodik θα μεταφέρει το μήνυμα στο Ζάγκρεμπ ότι η RS και η Σερβία θα είναι ένα κράτος.

«Ανεξάρτητα από το πώς το επίσημο Ζάγκρεμπ θα δεχτεί αυτό το μήνυμα, με ή χωρίς την έγκρισή τους, εμείς που ζούμε στη Β-Ε ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Το Ζάγκρεμπ μπορεί να κάνει ό, τι θέλει. «Το σχέδιο των Milošević και Tuđman από το Karađoroevo δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ», δήλωσε ο Komšić στα ΜΜΕ.

Τον Μάρτιο του 1991, οι τότε πρόεδροι των γιουγκοσλαβικών ομοσπονδιακών κρατών της Σερβίας και της Κροατίας, ο Slobodan Milosevic και ο Franjo Tudjman, συναντήθηκαν στη Σερβία, στο Karađorđevo, για να συζητήσουν την τρέχουσα γιουγκοσλαβική κρίση.

Εκείνη την εποχή, σύμφωνα με τον Ν1, διάφορα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πρόεδροι φέρεται να συμφώνησαν για το μοίρασμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μεταξύ της Κροατίας και της Σερβίας που θα γίνονταν σύντομα ανεξάρτητες. Σύμφωνα με αυτούς τους ισχυρισμούς, τα δύο κράτη θα προσαρτούσαν εδάφη στα οποία ζούσαν στην πλειοψηφία τους Κροάτες ή Σέρβοι, αφήνοντας ένα υποτυπώδες Βοσνιακό κράτος ανάμεσά τους. Δεδομένου ότι οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς μάρτυρες και δεν υπάρχουν πρακτικά, το ακριβές περιεχόμενό τους δεν είναι γνωστό.

Ο Komšić, ως Κροάτης που εκλέχθηκε στην Προεδρία με ψήφους των Βόσνιων, εξέφρασε τον μεγαλύτερο φόβο για τον βοσνιακό πληθυσμό στη Β-Ε – την αποσύνθεση του κράτους του οποίου θα κρατούσαν μόνο ένα μικρό μέρος των εδαφών. Όσο υπάρχει αυτός ο φόβος, οι εντάσεις στη Β-Ε μόνο να αυξηθούν μπορούν./ibna