Βόρεια Μακεδονία: Γεύμα εργασίας Μητσοτάκη-Zaev

Βόρεια Μακεδονία: Γεύμα εργασίας Μητσοτάκη-Zaev

Με τη Συμφωνία Πρεσπών, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα δημιούργησαν ένα μοντέλο επιτυχούς επίλυσης ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ γειτόνων, ενώ με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ η εταιρική σχέση μετατρέπεται σε συμμαχία και η Ελλάδα παραμένει ισχυρός λομπίστας και υποστηρικτής της χώρας στην επικείμενη διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά είναι τα μηνύματα από τη σημερινή συνάντηση εργασίας του πρωθυπουργού Zoran Zaev με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνάντηση, την οποία ο Zaev και ο Μητσοτάκης αξιολόγησαν ως σημαντική και πρόσθετη συμβολή στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, παρευρέθηκε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, αρμόδιος για οικονομικά θέματα, συντονιστής των οικονομικών τμημάτων και επενδύσεων Fatmir Bytyqi, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Nikola Dimitrov, και ο Υπουργός Εξωτερικών Bujar Osmani.

Ο Zaev, όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης, τόνισε στη συνάντηση ότι με την καθιερωμένη εταιρική σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τη φιλία, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μετατράπηκαν σε συμμαχία που επιβεβαιώθηκε από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και ότι η Ελλάδα παραμένει ένας ισχυρός υποστηρικτής της χώρας στην επικείμενη διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα ξεκινήσει με την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με το Συμβούλιο της ΕΕ.

Στη συνάντηση συζήτησαν επίσης τη μελλοντική συνεργασία και εφαρμογή των διατάξεων του σχεδίου δράσης της συμφωνίας των Πρεσπών, μεταξύ των οποίων προτεραιότητα είναι η συνέχιση των εργασιών των μεικτών επιτροπών εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, εκπαιδευτικά και αρχαιολογικά θέματα, καθώς και το έργο της επιτροπής επιχειρηματικού διαλόγου για λύση στα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες και για περαιτέρω ενθάρρυνση πολιτικών που θα διευκολύνουν τις επιχειρηματικές σχέσεις.

Εν προκειμένω, σύμφωνα με τη δήλωση, η συνάντηση επικεντρώθηκε στη δημιουργία συνθηκών για μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία και στην εντατικοποίηση της διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, για την οποία πρόκειται να υπογραφεί σύντομα μια τελική συμφωνία.

Ο Zaev και ο Μητσοτάκης συζήτησαν επίσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 και συμφώνησαν ότι η αλληλεγγύη και η συνεργασία της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχιστούν και να αναβαθμιστούν συμπεριλαμβάνοντας την περιοχή στις πολιτικές της ΕΕ για την οικονομική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, επ’ ευκαιρία της έλευσής του στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist. Το κύριο αντικείμενο των συνομιλιών στη διάρκεια του γεύματος ήταν η πορεία των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Συζητήθηκε επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Ο Zoran Zaev δεσμεύθηκε στην ανάγκη της καλής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών./ibna