Rama: Η επίλυση της θαλάσσιας οριοθέτησης μπορεί να λυθεί με τη βοήθεια τρίτου ή από το Διεθνές Δικαστήριο

Rama: Η επίλυση της θαλάσσιας οριοθέτησης μπορεί να λυθεί με τη βοήθεια τρίτου ή από το Διεθνές Δικαστήριο

Μιλώντας για τη συμφωνία της θαλάσσιας οριοθέτησης του 2009, κατά την συμμετοχή του στην Αθήνα στο συνέδριο που διοργάνωσε ο «Economist»: “Δυτικά Βαλκάνια μετά το 2020”, ο Rama είπε ότι «αυτή ήταν μια συμφωνία που απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας» .

«Είμαι πολύ σίγουρος ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Είχαμε έναν εντατικό διάλογο με την προηγούμενη κυβέρνηση σχετικά με ένα πακέτο ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν, καθώς ξαφνικά μετατρέπονται σε καυτά ζητήματα στη φωτιά της εσωτερικής πολιτικής, ενώ είναι μόνο ζητήματα που δεν έχουν φωτιά και σημασία στον τομέα όπου αναπτύχθηκαν οι σχέσεις Αλβανίας-Ελλάδας που είναι στην πραγματικότητα το έδαφος των υπέροχων σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων», είπε ο Rama.

«Η πρόκλησή μας είναι να κάνουμε την πολιτική μεταξύ των δύο χωρών τόσο καλή και εξαιρετική όσο οι σχέσεις μεταξύ των λαών. Αυτό που καταλαβαίνω από τους Έλληνες φίλους και αυτό που βλέπω στους Αλβανούς συμπολίτες είναι ότι δεν υπάρχει αρνητικό συναίσθημα ή δυσαρέσκεια μεταξύ των ανθρώπων. Ακριβώς το αντίθετο. Και το οφείλουμε στον εαυτό μας να φέρουμε τους ανθρώπους σε αυτό το επίπεδο. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι με τη νέα κυβέρνηση εδώ είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε.

«Έχουμε όλα όσα χρειάζονται για να λύσουμε όχι μόνο αυτό, αλλά και όλα τα υπόλοιπα πράγματα. Να μην χρησιμοποιούνται πλέον από σκοτεινές δυνάμεις στις κοινωνίες μας ως λόγος για να πυροδοτήσουν την κατάσταση ή να γυρίσουμε στα φαντάσματα του παρελθόντος. Έχω μια πολύ απλή ιδέα που έχω παρουσιάσει στο παρελθόν και ελπίζω ότι μόλις καταλήξουμε σε μια συμφωνία σχετικά με τις θαλάσσιες περιοχές, μπορούμε να επιλύσουμε το ζήτημα με τη βοήθεια άλλων. Πράγμα που σημαίνει μέσω τρίτου που μας βοηθά φιλικά ή ακόμα καλύτερα με τα Διεθνή Δικαστήρια. Αυτό μπορεί να είναι δίκαιο, αντικειμενικό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πατριώτες εκεί κι εδώ», είπε.

«Φανταστείτε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να μιλά ενώπιον του ελληνικού κοινοβουλίου για ένα απολύτως νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας, βάσει της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της κατά 12 μίλια. Και μόνο αυτό γίνεται ζήτημα στα κοινωνικά δίκτυα στην Αλβανία. Ομοίως σε πολιτικούς κύκλους. Πιστεύετε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει σε άτομα που δεν ξέρουν για τι μιλούν; Έτσι αυτό πυροδοτεί πάντα τη δυσαρέσκεια και τη διαφωνία με βάση ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν», συνέχισε ο Rama.

Απαντώντας στην πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είπε: «Ήμουν αυτή που υπέγραψε τη θαλάσσια συμφωνία με την Αλβανία και φυσικά ήμουν πολύ αναστατωμένη όταν άκουσα για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία ότι 10-12 χρόνια αργότερα δεν έχουμε ακόμη συμφωνία. Πρέπει να πιστέψουμε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε πιο σκληρά. Για να βρεθεί συμφωνία με την Αλβανία. Αυτό είναι σημαντικό και για τις δύο χώρες μας. Σίγουρα η παρέμβαση τρίτων χωρών σε τέτοιου είδους θέματα δεν βοηθά. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία αντιτίθεται σε αυτήν τη συμφωνία», είπε ο Ράμα, «Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας έλαβε απόφαση σχετικά με αυτήν τη συμφωνία το 2009. Εκείνη την εποχή δεν είχα συναντηθεί ποτέ, δεν είχα μιλήσει ποτέ και δεν είχα ακούσει ποτέ από τον Πρόεδρο Erdogan και τότε Πρωθυπουργό της Τουρκίας, δεν είχαμε καμία αναφορά, επειδή ήμασταν το κόμμα της κύριας αντιπολίτευσης και αποφασίσαμε να παραδώσουμε τη συμφωνία στο Δικαστήριο για έναν πολύ απλό λόγο. Υπήρξε μια μεγάλη συζήτηση στην κοινωνία που ξεκίνησε από ορισμένα πρόσωπα της κοινωνίας των πολιτών και δεν ήθελα αυτή η συζήτηση να γίνει πολιτική και να μετατραπεί σε συνηθισμένο αγώνα μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης στην περιοχή μας για προδότες και πατριώτες και όλες αυτές τις ανοησίες. Και είπα να το πάω στο Δικαστήριο. Το δικαστήριο διαθέτει όλα τα μέσα ελέγχου. Η άποψη και την άκουσα στην Αλβανία, την άκουσα την περασμένη εβδομάδα από ανώτατες αρχές του παρελθόντος και του σήμερα ότι αυτή είναι μια συμφωνία που εμποδίστηκε από την τουρκική παρέμβαση. Αυτό είναι απολύτως αναληθές. Μπορώ να πω, και αυτό είναι μόνο ο λόγος μου, δεν έχω καταγράψει πράγματα, αλλά δεν έχω ακούσει ποτέ από αυτόν, σε καμία συνάντηση με τον Πρόεδρο Erdogan, ότι αυτή η συμφωνία ή αυτό το ζήτημα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας παρουσιάζει ενδιαφέρον για την Τουρκία».

«Πρέπει να το διευκρινίσουμε, να αφήσουμε τέτοιου είδους ιδέες που επηρεάζουν τη στάση μας απέναντι στον άλλον. Θέλουμε να το λύσουμε; Ναι. Καταλαβαίνουν όλα τα μέρη ότι αυτό είναι επιλύσιμο; Ναι. Και είμαι πολύ ευγνώμων στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και στον υπουργό Δένδια, διότι είχαν πολύ εποικοδομητική στάση και έδειξαν τη βούληση να το επιλύσουν, χωρίς να πρέπει να επιστρέψουν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, αλλά εκτιμώντας την παρούσα κατάσταση που είχαμε με την τελευταία κυβέρνηση και έχοντας ξεκάθαρο μυαλό να καταλάβουμε ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να κρατήσει αυτό το ζήτημα ως εμπόδιο για την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού αυτής της σχέσης», τόνισε ο Rama./ibna