Η Κροατία ολοκλήρωσε τη στρατιωτική της παρουσία στο Αφγανιστάν

Η Κροατία ολοκλήρωσε τη στρατιωτική της παρουσία στο Αφγανιστάν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Αρχηγός των Κροατικών Ένοπλων Δυνάμεων Zoran Milanović συμμετείχε στην τελετή υποδοχής για το 12ο Κροατικό Βοηθητικό Σώμα Στρατού (HRVCON) που επέστρεψε από την Αποστολή Στήριξης στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το Προεδρικό Γραφείο.

Στην ομιλία του προς τα στρατεύματα, ο Πρόεδρος Milanović δήλωσε ότι «μετά από δεκαεπτάμισι χρόνια είναι καιρός για τα κροατικά στρατεύματα να επιστρέψουν στο σπίτι τους». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι τα μέλη του Κροατικού Στρατού συμμετέχουν από το 2003 «σε μια από τις πιο ευαίσθητες αποστολές του είδους της στην ιστορία. Η αποστολή του ΝΑΤΟ, η οποία ήταν μια συνεχής αντιπαράθεση με τρομοκρατικές ομάδες στο Αφγανιστάν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τεκμηριώθηκε με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ως εκ τούτου, η Κροατία, ως υποψήφια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με ακριβές νομικό πλαίσιο το 2003 αποφάσισε για πρώτη φορά να συμμετάσχει σε μια αποστολή αυτού του είδους. Δεν θέλαμε να στείλουμε στρατεύματα στο Ιράκ. Όπως πολλές άλλες χώρες είχαμε ορισμένα νομικά και πολιτικά εμπόδια. Ωστόσο, στην περίπτωση του Αφγανιστάν, αποφασίσαμε σχεδόν αμέσως, πολύ γρήγορα, δεν υπήρχε δίλημμα».

Ο Πρόεδρος της Κροατίας υπενθύμισε ότι ως Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών εκείνη την περίοδο, είχε συμμετάσχει ενεργά στο να θέσει τα θεμέλια για αυτήν την απόφαση, η οποία τελικά λήφθηκε από την πολιτική ηγεσία.

«Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, νιώθω – και πιστεύω ότι η πλειοψηφία του λαού μας αισθάνεται έτσι επειδή ο Κροατικός Στρατός είναι ο στρατός του Κροατικού λαού, το Κροατικό Κράτος – ότι αυτή η αποστολή πλησιάζει σιγά σιγά στο τέλος της και ότι δεν υπάρχει η ανάγκη για τον Κροατικό Στρατό να είναι τόσο μακριά από το σπίτι. Η εμπειρία που έχετε αποκτήσει εκεί, εσείς και όλοι οι προκάτοχοί σας, οι συνάδελφοι και οι φίλοι σας, Κροάτες στρατιώτες, είναι πολύτιμη. Αυτή η εμπειρία ευτυχώς ή δυστυχώς δεν είναι πολεμική εμπειρία, κάτι που δεν επιθυμείτε σε κανέναν. Επειδή αυτό που πέρασε η Κροατία πριν από περίπου είκοσι χρόνια – και πολλοί ακόμη θυμούνται ή έχουν συμμετάσχει σε αυτήν – είναι ένα άλλο είδος εμπειρίας που πιθανώς δεν είχε κανείς ούτε σχεδόν κανένας που να γνωρίσατε. Αυτή είναι τώρα μια πιο ήρεμη στιγμή. Ο στρατός πρέπει να συμμετάσχει, να συνεργαστεί με άλλους, να πάρει τη θέση του στον κόσμο στον οποίο ζει για να δει πόσο καλός είναι, σε τι είναι οι άλλοι είναι καλύτεροι, σε τι είναι καλύτερος. Επομένως, αυτός ο τύπος διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας και συμμετοχής θα συνεχιστεί με τη μία ή την άλλη μορφή. Κάπου αλλού, ίσως κάπου κοντά, αλλά η ιστορία του Αφγανιστάν έχει τελειώσει. Κατά κάποιον τρόπο είμαι χαρούμενος», είπε ο Πρόεδρος Milanović, και εξέφρασε τη λύπη του για τον τραγικό θάνατο του Κροάτη στρατιώτη Josip Briški στο Αφγανιστάν.

«Λυπάμαι για την απώλεια που είχαμε πέρυσι. Ωστόσο, οι γυναίκες και οι άνδρες μας επιστρέφουν ζωντανοί και σε καλή υγεία στις οικογένειές τους. Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο, καλή υγεία, να συνεχίσετε να κάνετε αυτήν την ειδική δουλειά, αυτό το κάλεσμα. Εύχομαι να προχωρήσετε σε αυτό, να αναπτυχθείτε επαγγελματικά. Το να είσαι πιστός στην Πατρίδα είναι αυτονόητο, το ξέρετε αυτό. Διότι εάν δεν ήταν έτσι, δεν θα είχατε κάνει ποτέ μια τέτοια δουλειά και τρόπο ζωής. Για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ πολύ! Ήσασταν το καμάρι της Κροατίας. Εκτελέσατε ένα σημαντικό έργο. Όλα έχουν παρατηρηθεί, καταγραφεί. Αυτή είναι η φήμη της Κροατίας και έχετε συνεισφέρει πολύ εποικοδομητικά σε αυτήν τη φήμη. Για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι ό,τι καλύτερο σε εσάς και τις οικογένειές σας!», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας./ibna