Η Σλοβενία ​​πρέπει να επενδύσει έξυπνα, συμφωνούν οι οικονομολόγοι

Η Σλοβενία ​​πρέπει να επενδύσει έξυπνα, συμφωνούν οι οικονομολόγοι

Σε διαδικτυακό σεμινάριο σχετικά με τον τρόπο αποτελεσματικής ανάκτησης κονδυλίων της ΕΕ το 2021-2027, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στη Σλοβενία ​​απαιτείται σοβαρός προβληματισμός σχετικά με τον τρόπο διάθεσης των χρημάτων. Η ψηφιοποίηση, η πράσινη και κυκλική οικονομία, οι επενδύσεις στην Ε&Α και η μετάβαση σε μια βιώσιμη κοινωνία χαρακτηρίστηκαν ως μερικοί από τους πιο υποσχόμενους τομείς.

Όπως αναφέρει το STA, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Σχολή Οικονομικών και Επιχειρήσεων της Λιουμπλιάνα, ο οικονομολόγος Mojmir Mrak είπε ότι θα ήθελε να δει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων να προορίζεται για έξυπνα, ψηφιοποιημένα, πράσινα και κυκλικά οικονομικά προγράμματα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν λιγότερα χρήματα για υποδομές, είπε, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα “θα υπάρχουν περισσότερα τέτοια κεφάλαια, καθώς το συνολικό ποσό των διαθέσιμων πόρων είναι μεγαλύτερο από ποτέ”.

Ο Mrak είπε ότι η Σλοβενία ​​ήταν σχετικά επιτυχής στη συγκέντρωση κονδυλίων της ΕΕ μέχρι στιγμής, αλλά το «ερώτημα είναι αν αντλούνται για τους σωστούς σκοπούς».

Από περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα, περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ διατίθενται με τη μορφή χρεωστικών μέσων, τα οποία η Σλοβενία ​​ίσως να μπορεί ή ίσως να μη μπορεί να χρησιμοποιήσει. «Ωστόσο, πρόκειται για ρεκόρ χρημάτων», επανέλαβε.

Ο Peter Wosner της κυβερνητικής μακροοικονομικής ομάδας προβληματισμού IMAD είπε ότι ενώ η Σλοβενία ​​ήταν περίπου μέσος όρος όσον αφορά τη δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης (Ε & Α) πριν από 15 χρόνια, ενώ η χώρα είχε μείνει πολύ πίσω από την τελευταία οικονομική κρίση.

Εάν η Σλοβενία ​​θέλει να φτάσει τις αναπτυγμένες χώρες, θα χρειαστεί να αυξήσει τις επενδύσεις Ε&Α κατά 183 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, είπε, σημειώνοντας επίσης ότι το 32% των διαθέσιμων πόρων στις τρέχουσες δημοσιονομικές προοπτικές προοριζόταν για την έξυπνη, ψηφιακή και κυκλική οικονομία, ενώ ο στόχος πρέπει να είναι το 44%.

Αυτό θα σήμαινε αύξηση της χρηματοδότησης για το σκοπό αυτό από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αφορά μόνο τη χρηματοδότηση της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας, αλλά και την επιχειρηματικότητα και τη διεθνοποίηση.

Ο Janez Potočnik, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος που συμπροεδρεύει στη Διεθνή Επιτροπή Πόρων, δήλωσε ότι οι φυσικοί πόροι πρέπει να προστατευτούν στη διαδικασία. «Ας μην επενδύσουμε στην καταστροφή του περιβάλλοντος».

Όπως ο και ο Mrak, τόνισε ότι το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ ήταν μια μοναδική ευκαιρία για μετάβαση σε μια βιώσιμη κοινωνία και οικονομία, κάτι που είναι απαραίτητο.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Σλοβενίας είναι η παρθένα φύση, η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, δήλωσε ο Potočnik, ο οποίος ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει την πορεία με την Πράσινη Συμφωνία και θα πείσει άλλες χώρες να ενταχθούν.

Η Andreja Kodrin του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων συμφώνησε ότι τα χρήματα πρέπει επίσης να επενδυθούν στη διατήρηση.

«Δεν πρέπει να επενδύουμε μόνο σε δημοφιλείς επενδύσεις σε υποδομές που έχουν βραχυπρόθεσμη επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στην έρευνα και ανάπτυξη και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Η Kodrin πρότεινε ότι οι ιδιώτες, ιδίως, θεσμικοί επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι ασφαλιστές και οι ασφαλιστές υγείας που αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις, πρέπει επίσης να προσκληθούν στη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο δαπανών του ρεκόρ των διαθέσιμων πόρων της ΕΕ.

Η ίδια σημείωσε ότι δεν υπήρχε πλατφόρμα στη Σλοβενία ​​στην οποία διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη θα μπορούσαν να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για ορισμένες επενδύσεις./ibna