Κύπρος: Συνάντηση Αναστασιάδη-Michel πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία

Κύπρος: Συνάντηση Αναστασιάδη-Michel πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία

Τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel δέχτηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την Τετάρτη, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της κρίσιμης ειδικής συνεδρίασης του Σώματος στις 24 Σεπτεμβρίου, που θα ασχοληθεί με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην υπό ανανέωση τουρκική NAVTEX που παρατείνει τις έκνομες ενέργειες του «Yavuz» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Απευθυνόμενος στον Charles Michel, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι η παρουσία του στην Κύπρο αποδεικνύει την ανησυχία της ΕΕ για τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την αποφασιστικότητα για επίλυση αυτών των ζητημάτων.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος, ενημέρωσε τον Charles Michel για τα τεκταινόμενα και αντάλλαξαν απόψεις για τις προσπάθειες τερματισμού των εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας. Η συζήτηση, όπως είπε, επικεντρώθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αλλά και των MED7. «Συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ πρέπει να συνδράμει αποφασιστικά στην εδραίωση των συνθηκών ειρήνης, μένοντας προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και στην κυριαρχία των κρατών της περιοχής», δήλωσε.

Παράλληλα, όπως είπε, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξει η ευκαιρία για μια στρατηγική συζήτηση που θα καλύψει το φάσμα των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία. Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι ενόσω υπάρχουν έκνομες ενέργειες εις βάρος κρατών – μελών, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι ξεκάθαρη.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους παράνομους σχεδιασμούς στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και τον κάλεσε να συμβάλει στην αποτροπή τους. Επανέλαβε δε την ετοιμότητα της Λευκωσίας για έναν ορθά δομημένο διάλογο, χωρίς εκβιασμούς και απειλές. Υπογράμμισε την ανάγκη να εργαστούν όλοι για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, στη βάση των κανόνων της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Μόνο η λύση και η επανένωση θα διασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία», είπε.

Στις σημερινές συνομιλίες, είπε ο Πρόεδρος, συζητήθηκε και το Μεταναστευτικό και όσα έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος, σε σχέση με τις κατευθυνόμενες από την Τουρκία ροές. Ανέφερε στον Πρόεδρο Michel ότι το ποσοστό των αιτούντων ασύλου, ανέρχεται στο 3,8% του πληθυσμού των ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταγγέλλοντας προσπάθεια της Τουρκίας για δημογραφική αλλοίωση.

«Την ίδια στιγμή η ΕΕ τυγχάνει θύμα εκβιασμού από την Τουρκία, μέσω εργαλειοποίησης των μεταναστών», τόνισε. «Συμφωνήσαμε με τον φίλο πρόεδρο Charles, ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, θα πρέπει να εδράζεται στην αλληλεγγύη και τον δίκαιο καταμερισμό», είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη φιλοξενία και εξέφρασε μεγάλη χαρά για τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

Ο Charles Michel αναφέρθηκε γενικότερα στην ευρωπαϊκή ατζέντα και στα όσα πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να δώσει απαντήσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Charles Michel εξήγησε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου. «Πρέπει να είμαστε απόλυτοι όσον αφορά στον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των χωρών της ΕΕ», τόνισε.

Όπως είπε, μόνο μέσω του διαλόγου μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος όσον αφορά την αποκλιμάκωση και τη σταθερότητα, εννοώντας τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου.

«Μιλήσαμε», όπως είπε, «και για το Μεταναστευτικό» σημειώνοντας πως πριν από την Κύπρο επισκέφθηκε τη Λέσβο. «Πρέπει να στηρίξουμε όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι στην πρώτη γραμμή», δήλωσε.

Ο Charles Michel υπογράμμισε επίσης πως οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να εργαστούν, προκειμένου να επέλθει πρόοδος, στα πλαίσια της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενος προφανώς στο Κυπριακό και στις προσπάθειες επίλυσής του.

«Θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα της Ευρώπης που θα είναι σαφές και θα μας επιτρέψει να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση Αναστασιάδη-Michel πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη./ibna