Τουρκία: Ανέλαβε επίσημα την Προεδρία της 75ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Bozkir

Τουρκία: Ανέλαβε επίσημα την Προεδρία της 75ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Bozkir

Ο Τούρκος Πρέσβης Volkan Bozkir ανέλαβε επίσημα την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη για την 75η σύνοδό της.

«Είμαι περήφανος εκ μέρους της χώρας, του έθνους και του προσώπου μου. Θα εργαστώ για να παρουσιάσω μια αποτελεσματική και ξεχωριστή Προεδρία», έγραψε ο Bozkir στο Twitter.

Ο Bozkir είναι ο πρώτος Τούρκος που ηγείται της Γενικής Συνέλευσης και θα διατηρήσει τη θέση για ένα έτος.

Κατά τη διάρκεια της λήξης της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού, σε παρατηρήσεις του είπε ότι η ομάδα έχει επείγουσες προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Οι μάσκες μας μας θυμίζουν την πολύ σοβαρή απειλή που αντιμετωπίζουμε. Μας θυμίζουν τις ζωές που έχουμε χάσει και τις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουμε. Μας θυμίζουν ότι είμαστε μαζί σε αυτό», είπε ο Bozkir.

Ο Bozkir είπε ότι οι επικριτές της πολυμέρειας ήταν πιο έντονοι από την έναρξη της νόσου και η πανδημία έχει χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει μονομερή βήματα και να αποδυναμώσει το διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες.

«Η ανάγκη διεθνούς συνεργασίας έχει αμφισβητηθεί. Αυτές οι κριτικές δεν είναι αβάσιμες, αλλά τα συμπεράσματά τους είναι λανθασμένα. Μην κάνετε κανένα λάθος! Κανένα κράτος δεν μπορεί να καταπολεμήσει αυτή την πανδημία μόνο του. Η κοινωνική απομάκρυνση δεν θα βοηθήσει σε διεθνές επίπεδο».

«Η μονομέρεια θα ενισχύσει μόνο την πανδημία. Θα μας απομακρύνει περισσότερο από τον κοινό μας στόχο», είπε ο Bozkir και ζήτησε την ευθύνη για ενίσχυση της πίστης στην πολυμερή συνεργασία και τους διεθνείς θεσμούς με τον ΟΗΕ στο κέντρο.

Ο Bozkir εξελέγη για πρώτη φορά στην τουρκική Βουλή το 2011, μετά από σχεδόν 40 χρόνια υπηρεσίας στο εξωτερικό που περιλάμβανε θέσεις στη Γερμανία, τη Νέα Υόρκη, τη Βαγδάτη και τη Ρουμανία.

Στη δεκαετία του 2000, ο Bozkir ήταν Πρέσβης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εργάστηκε ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας και Γενικός Γραμματέας για θέματα ΕΕ στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Διετέλεσε επίσης Υπουργός της Τουρκίας για υποθέσεις της ΕΕ και επικεφαλής διαπραγματευτής για την ένταξη στην ΕΕ μεταξύ 2014 και 2016./ibna