Βόρεια Μακεδονία: Γεύμα εργασίας με Μητσοτάκη και συνάντηση με την Πρόεδρο θα έχει σήμερα ο Zaev

Βόρεια Μακεδονία: Γεύμα εργασίας με Μητσοτάκη και συνάντηση με την Πρόεδρο θα έχει σήμερα ο Zaev

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev θα συναντηθεί σήμερα με την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Η συνάντηση με τη Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έχει προγραμματιστεί για τις 12:45 (τοπική ώρα), και από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Zaev θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο Έλληνας ομόλογος του ενώ το βράδυ, θα συναντηθεί με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας τη Δευτέρα, αναμένεται να συζητήσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, τις διμερείς σχέσεις, καθώς και την εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών.

Σήμερα το πρωί, στο ξεκίνημα της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου του Economist – “24ο στρογγυλό τραπέζι με την ελληνική κυβέρνηση”, ο Zaev, μαζί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama θα συμμετάσχουν σε συζήτηση πάνελ αφιερωμένη Δυτικά Βαλκάνια.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει τη διεύρυνση της ΕΕ και τα επόμενα βήματα, τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, το εμπόριο και οι επενδύσεις, ενώ οι πρώην Έλληνες Υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Κατρούγκαλος, που τώρα είναι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, θα μιλήσουν για την πολιτική προοπτική.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Nikola Dimitrov και ο Υπουργός Εξωτερικών Bujar Osmani, που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό Zoran Zaev κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, θα έχουν ένα ειδικό πρόγραμμα και συναντήσεις με τους Έλληνες ομολόγους τους.

Ο Dimitrov θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, υπεύθυνο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στις 16:00 (τοπική ώρα), ενώ ο Osmani θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος θα συναντηθεί επίσης και με τον Nikola Dimitrov.

Ενώ η δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του Zoran Zaev στην Αθήνα έχει πολιτικό χαρακτήρα, χθες, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας συζήτησε για ενεργειακά ζητήματα και το ενδιαφέρον της Βόρειας Μακεδονίας να συμμετάσχει στην κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά στην ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης, ως νέο, ανεξάρτητο σημείο εισόδου για προμήθεια φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε συνάντηση με τον Χρήστο Κοπελούζο, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Κοπελούζου, ο οποίος είναι ιδρυτικός μέτοχος της Gastrade.

Επιπρόσθετα ένα μνημόνιο συνεργασίας “για την Επιτάχυνση της Διαδικασίας Ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” και ένα μνημόνιο κατανόησης “για την ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία” μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας κατέθεσαν προς κύρωση στη Βουλή τα υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης αντίστοιχα.

Με το πρώτο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών, κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το ανωτέρω μνημόνιο συνεργασίας, που έχει υπογραφεί στα Σκόπια στις 2 Απριλίου 2019, σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών για την προώθηση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Με το δεύτερο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η ανωτέρω συμφωνία, που υπεγράφη στα Σκόπια στις 2 Απριλίου 2019, σχετικά με την ίδρυση συντονιστικής επιτροπής για την οικονομική συνεργασία./ibna